Pandemija

Nova varijanta koronavirusa, tzv. kraken, u kratkom roku postala je dominantna u SAD-u.

Označena kao XBB.1.5 podvarijanta je soja omikron, neformalnog naziva kraken, a radi se o najviše zaraznoj verziji koronavirusa do sada.

Naziv kraken prvi je na Twitteru upotrijebio evolucijski biolog Ryan Gregory, referirajući se na skandinavsko mitološko biće, morsku neman s nekoliko snažnih krakova koja je prema legendi ubila mnoge mornare i uništila brodove, piše SkyNews.

Po čemu se razlikuje novi soj koronavirusa od ostalih?

Podvarijanta omikrona XBB.1.5 vrlo je zarazna "rekombinantna" mutacija, što znači da sadrži genetski materijal iz različitih podvarijanti koronavirusa, u njenom slučaju iz dvije omikronove podvarijante BA.2, piše NBCChicago.

Naučnici za sada pretpostavljaju da je ova varijanta otpornija na imunološki sistem od drugih podvarijanti omikrona.

Od drugih sojeva je i više zarazna jer ima dodatnu mutaciju zbog koje se bolje veže za ćelije.

Kako piše CTVNews, do sada je kraken pronađen u 29 zemalja, ali pretpostavlja se da je zapravo prisutan u puno više država. Genomsko sekvenciranje sada se u cijelom svijetu provodi puno manje pa je samim time teže pratiti koliko je neka varijanta raširena.

Trenutno je najrašireniji u SAD-u. U Velikoj Britaniji njime je zaraženo četiri posto novozaraženih, a u Njemačkoj se pojavio još u oktobru. Tamo bi se, kako stručnjaci prognoziraju, tokom ovog mjeseca njegova prisutnost među zaraženima trebala popeti na šest posto.

Njemački epidemiolog Hajo Zee kazao je kako je gotovo sigurno da će kraken postati dominantna varijanta i u Evropi.

Koji su simptomi nove varijante?

Simptomi prilikom zaraze krakenom ne bi se trebali razlikovati od zaraza dosadašnjim podvarijantama omikrona, ali se čini da su sve rjeđi oni slični gripi, naročito kod vakcinisanih i dovakcinisanih osoba.

Sve je veći broj onih koji imaju simptome slične prehladi - curenje i začepljenost nosa, bolove u grlu te kašalj. Pored toga, tu su simptomi karakteristični baš za COVID-19, poput gubitka okusa i mirisa, groznice, glavobolje, umora, bolova u tijelu, ali i mučnine i proljeva.

Koliko je opasan?

Stručnjaci za sada kažu da nema razloga za strah. "Kraken" naime ne bi trebao izazvati teže infekcije od dosadašnjih podvarijanti omikrona. Kako virus konstantno mutira, naučnici su ustanovili da tzv. monoklonska antitijela, nastala kloniranjem matičnih ćelija, nisu baš učinkovita u borbi protiv najnovijih podvarijanti COVID-19.

Jesu li bivalentne vakcine učinkovite?

Stručnjaci kažu da bivalentne vakcine nude određenu zaštitu protiv novijih sojeva, a posebno štite od težih oboljenja.

Faktor/Sky News