TJELESNE FUNKCIJE

Da li ste se ikada zapitali zašto podrigujete ili zašto ispuštate gasove? Iako ove tjelesne funkcije mogu izgledati odvratne, one su zapravo korisne za održavanje vašeg cjelokupnog zdravlja.

Dakle, iako mogu biti smrdljivi, neugledni ili ogromna smetnja - potrebni su vam za optimalno funkcioniranje.

Kako bismo pružili bolji uvid u najčešće tjelesne mehanizme koji izazivaju gađenje, evo šta treba znati o njima.

Ušni vosak

Ako ste primijetili začepljenost u ušima, to može biti zbog nakupljanja ušnog voska, poznatog i kao cerumen. Međutim, kada ne uzrokuje štetu i nelagodu, ušni vosak je zapravo dobar za vas.

"Ne samo da je ušni vosak normalan, nego je i neophodan. Ušni vosak štiti uši od stvari koje mogu ozlijediti bubnu opnu, kao što su prašina, kosa ili mali insekti", rekla je dr. Jaclyn Railsback.

Određeni faktori koji mogu utjecati na količinu ušnog voska koju imate uključuju prethodnu operaciju ili traumu uha, ponavljajuće infekcije uha ili nošenje slušnih pomagala ili dubokih čepova za uši.

Podrigivanje

Podrigivanje je način na koji tijelo izbacuje višak plinova iz želuca i iako se čini gadnim, to je normalna tjelesna funkcija. Kada progutamo hranu ili piće, oni prolaze kroz jednjak i u želudac gdje želučane kiseline i probavni enzimi rade na razgradnji hrane u hranjive tvari koje koristimo za energiju, a ta energija stvara plinove tijekom procesa. Ako uvijek zadržavate svoje podrigivanje jer vam je neugodno ili jednostavno nisu nešto što volite raditi, tada biste mogli osjetiti nadutost i pretjerano napuhavanje trbuha što može uzrokovati nelagodu.

Sluz

Nakon što ispuhnete nos, najvjerojatnije ćete vidjeti sluz u maramici. Sluz prirodno proizvode stanice u ustima, grlu, nosu i sinusima. Ona ima važnu ulogu u podmazivanju i zaštiti vaših gornjih i donjih dišnih putova. Sadrži posebna antitijela i proteine koji pomažu u borbi protiv štetnih klica koje bi mogle ući u vaš dišni trakt.

Vaginalni iscjedak

Iako ova prozirna supstanca može izgledati odvratno, to je zapravo znak zdravog reproduktivnog sistema.

"Vaginalni iscjedak je način na koji vaše tijelo odnosi mrtve stanice i bakterije, održavajući vaginu čistom i sprječavajući infekciju", dodaje.

Ispuštanje gasova

Iako oslobađanje gasova može biti neugodno i odvratno, to je prirodan rezultat probavnog procesa.

"To je način da vaše tijelo izbaci i progutani zrak, kao i fermentirane nusproizvode neprobavljene hrane", rekao je dr. Brett Mendel, gastroenterolog i savjetnik Everlywella.

Volumen i učestalost nadutosti mogu se uvelike razlikovati među pojedincima i na njih mogu utjecati prehrana, nivo aktivnosti, upotreba antibiotika, pa čak i nadmorska visina.

Uz to, puštanje plinova može ukazivati na to da je vaša prehrana bogata vlaknima što može signalizirati poboljšano zdravlje crijeva i mikrobioma. Osim toga, može pomoći u sprječavanju neželjenih bolova u trbuhu i nadimanja koje su obično uzrokovane "držanjem u sebi".

Perutanje kože

Moglo bi biti neobično gledati kako se vaša koža peruta i neugodno rješavati suhe zakrpe. Ali ovo je još jedan normalan tjelesni proces. Sapuni, krpice za pranje i spužve za tuširanje mogu ukloniti dosta mrtve kože bez da primijetimo, ali ako postoje područja gdje ne radite piling, nije ništa iznenađujuće ako se koža na tim mjestima više peruta.