Nauka svakim danom sve više dokazuje ono što mnogi već dugo vremena instinktivno znaju i žive – pozitivan pogled na život blagotvorno djeluje na psihičko i fizičko zdravlje. Najnovije naučno otkriće pokazuje da optimizam poboljšava i zdravlje srca.

Optimistični ljudi, tvrde naučnici, imaju 50 posto manje šanse da obole od srčanih bolesti te dobiju srčani i moždani udar. Ranija su istraživanja pokazala da negativna stanja poput depresije, ljutnje, anksioznosti i mržnje mogu pogoršati kardiovaskularno zdravlje.

Najnovije istraživanje proveli su naučnici s Harvarda i to je prvo i najveće sistemsko istraživanje o toj tematici na svijetu. "Nedostatak negativnosti nije ista stvar što i prisutnost pozitivnosti. Otkrili smo da su faktori kao što su optimizam, životno zadovoljstvo i sreća povezani sa smanjenim rizikom od kardiovaskularnih bolesti neovisno o dobi, socioekonomskom statusu, (ne)pušenju ili tjelesnoj težini", istaknula je za Psychological Bulletin Julia Boehm, voditeljica istraživanja.

Osim pozitivnog pogleda na život, kažu naučnici, boljem zdravlju srca pridonosi zdravo ponašanje, odnosno tjelovježba, uravnotežena prehrana te dovoljna količina sna. Kombinacija zdravog ponašanja i optimizma blagotvorno djeluje i na krvni tlak, holesterol te normalnu tjelesnu težinu.
 
Naučnici ističu da je potrebno provesti još istraživanja kako bi se mogla uvidjeti detaljna povezanost između dobrog zdravlja i optimizma. Vjeruju da će dosadašnja, ali i buduća istraživanja biti temelji za nacionalne programe za borbu protiv raznih bolesti i prevenciju zdravlja.