EPIDEMIJA

Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeno je više od 1.000 slučajeva majmunskih boginja u trenutnoj epidemiji van afričkih zemalja u kojima se češće širi.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je da je rizik od pojavljivanja majmunskih boginja u ovim neendemskim zemljama stvaran, ali da se u ovom trenutku može spriječiti.

Dvadeset devet zemalja prijavilo je slučajeve trenutne epidemije koja je počela u maju. Njedna zemlja nije prijavila smrtne slučajeve, prenosi Reuters.

Na brifingu za medije u Ženevi, Tedros je također rekao da je ove godine u Africi bilo više od 1.400 osumnjičenih slučajeva majmunskih boginja i 66 smrtnih slučajeva.

– Nesretan je odraz svijeta u kojem živimo da međunarodna zajednica tek sada obraća pažnju na majmunske boginje jer su se pojavile u zemljama s visokim dohotkom – rekao je.

Rekao je da epidemija pokazuje znakove prenošenja u zajednici u nekim zemljama. WHO preporučuje osobama s majmunskim boginjama izolaciju kod kuće.