Dobra vijest

Broj novih infekcija korona virusom u svijetu opao je za 19 odsto u protekloj nedjelji, dok je broj umrlih ostao stabilan, izvjestila je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).

SZO je sinoć u nedjeljnom izvještaju o pandemiji saopštila da je prošle nedjelje širom svijeta prijavljeno nešto više od 16 miliona novih infekcija korona virusom i oko 75.000 smrtnih ishoda.

Zapadni Pacifik je jedina oblast u kojoj je prijavljen porast broja novih infekcija u toku nedjelje i to od 19 odsto, Jugoistočna Azija je prijavila pad od oko 37 odsto, što je najveći pad u svijetu.

Broj smrtnih slučajeva porastao je za 38 odsto na Bliskom istoku i za oko jednu trećinu na zapadnom Pacifiku.

Najveći broj novih infekcija prijavljen je u Rusiji. Broj se u Istočnoj Evropi udvostručio posljednjih nedjelja, podstaknut porastom vrlo zaraznog omikron soja.

SZO je saopštila da sve druge varijante korona virusa, uključujući alfa, beta i delta, nastavljaju da opadaju na globalnom nivou jer ih omikron istiskuje.

Medju više od 400.000 sekvenci korona virusa učitanih u najveću svjetsku bazu podataka o virusima prošle nedjelje više od 98 odsto je bilo omikron.

SZO je saopštila da se čini da je taj soj omikrona, BA.2, u stalnom porastu i da je njegova rasprostranjenost porasla u Južnoj Africi, Danskoj, Velikoj Britaniji i drugim državama.

Primjećeno je da omikron izaziva blaže simptome bolesti od prethodnih sojeva virusa i da u državama sa visokom stopom vakcinacije stopa hospitalizacije i smrtnosti nisu znatno porasle uprkos širenju omikrona.