DAVAT ĆE SE U TRI DOZE

Kompanije Pfizer i BioNTech su počele klinički ispitivati vakcinu protiv omikron soja koronavirusa.

Ispitivanjem će biti utvrđeno koliko je vakcina sigurna i koliko je učinkovita u zaštiti od spomenutog soja. Bit će obuhvaćeni oni koji su vakcinisani dvjema dozama, trima dozama i oni koji su vakcinisani vakcinom protiv omikron varijante. Riječ je o 1.420 punoljetnih osoba u dobi od 18 do 55 godina.

Oni na kojima će se vršiti ispitivanje bit će podijeljeni u tri grupe. U prvoj grupi su oni koji su vakcinisani dvjema dozama od 90 do 180 dana prije početka samog ispitivanja. U drugoj grupi su oni koji su vakcinisani trima dozama od 90 do 180 dana prije početka ispitivanja. U trećoj grupi su oni koji su primili tri doze vakcine razvijene isključivo protiv omikron soja.

Nova vakcina Pfizer/BioNTech je 30-mikrogramska doza, baš kao što je to slučaj i kod ranije razvijenih vakcina protiv koronavirusa.

Pfizerov direktor Albert Bourla je prošli mjesec izjavio da će do marta uspjeti razviti vakcine protiv omikrona. Glasnogovornik ove farmaceutske kompanije je saopćio da su već počeli proizvoditi ove vakcine, prenosi CNN.