Studija

Omicron soj prenosi se najbrže od svih dosadašnjih sojeva, pa mnoge države širom sveta obaraju crne rekorde u brojevima novozaraženih.

Simptomi infekcije ovim sojem uglavnom podsećaju na simptome klasičnog gripa i na svu sreću su kliničke slike uglavnom lakše, a mnogo je i asimptomatskih slučajeva.

Upravo ti ljudi koji nisu imali nikakve tegobe uglavnom ne bi ni znali da su preležali omicron, da nije jednog simptoma koji se najčešće javlja nakon preležane infekcije, a to je opadanje kose.

Studija "Hakensak" univerzitetskog medicinskog centra u New Jersey je pokazala da je upravo ovo problem koji se najčešće javlja kao posljedica preležanog omicrona, a pojačano opadanje kose javlja se uglavnom između nekoliko nedjelja i tri mjeseca nakon bolesti.

"Provela sam šest dana u bolnici zbog koronavirusa, a nekoliko nedjelja nakon što sam došla kući, kosa je počela da mi opada u pramenovima. Bilo je užasno", rekla je Paula Diaz, jedna od pacijentkinja koja se suočila sa ovim problemom.

Britanski Institut za trihologiju kaže da postoje i neka globalna istraživanja koja se bave vezom između COVID-19 i opadanja kose.

"Na primer, tim istraživanja iz Škole za medicinu pri Univerzitetu u Indiani utvrdio je da je skoro trećina od 1.500 učesnika prijavilo opadanje kose kao jedan od dugoročnijih simptoma COVID-a", kažu iz Instituta za trihologiju.

Stručnjaci kažu da postoje dva glavna razloga zašto opada kosa poslije COVID-a. Prvi razlog je kada reakcija tijela na virus postane preaktivna i izazove zapaljenje, iako bi osoba trebalo da se već oporavila od koronavirusa.

Drugi razlog je stres, jer je poznato da COVID uzrokuje stres, ali i da se to povezuje sa opadanjem kose.