VELIKA LJEKOVITOST

Kantarion ili gospina trava, najpoznatiji je prirodni lijek za liječenje depresije. Koristi se u narodnoj medicini, ali joj i službena medicina pridaje važnost.

Upotreba kantariona datira još iz vremena starih Grka. Hipokrat je u svojim spisima zabilježio opravdanu medicinsku upotrebu gospine trave. Koristi se u narodnoj medicini, ali joj i službena medicina pridaje važnost. Kroz razne studije dokazivana su farmakološka djelovanja gospine trave.

Ova dragocjena biljka liječi rane, bolove i grčeve u stomaku, bolesti bubrega, jetre, bešike, sluzi u plućima i povoljno djeluje na krv.

Odličan je lijek i protiv proliva i crijevnih parazita. Koristan je i kod povišenog krvnog pritiska i srčanih oboljenja. Uspješno suzbija nekontrolisano mokrenje.

U kombinaciji sa drugim ljekovitim biljkama odlično je sredstvo za liječenje prehlade, dugotrajnog kašlja i astme. Ova biljka ima izraženo antibakterijsko dejstvo i prirodni je antiseptik.

Pokazao se izuzetno uspješno i u liječenju mnogobrojnih psihičkih oboljenja, od depresije do traume, a ustanovljeno je i da ima manje neželjenih dejstava od drugih antidepresiva.

Zbog sličnih svojstava ne smije se uzimati istovremeno s antidepresivima. Kantarion se uzima u obliku ulja, tonika, čaja, tinkture, a u novije vrijeme može se pronaći i u obliku kapsula.

U narodnoj medicini ova biljka ima posebnu vrijednost u liječenju posjekotina, opekotina, hemoroida, a odlična je i za zarastanje rana. Izuzetno je djelotvoran i za jačanje kose, kao i za oporavljanje kose oštećene farbanjem.

Ulje od kantariona

Nabrati cvjetove biljke i ostaviti nekoliko sati ili jedan dan da odstoje. Zatim ih poslagati u teglu i preko njih naliti jedan litar maslinovog ulja. Teglu dobro zatvoriti, pustiti da stoji na suncu šest sedmica, svaki dan je nekoliko puta protresti. Nakon tog vremena ulje dva puta procijediti kroz gustu lanenu krpu. Tim se uljem mažu kraste, osipi, lice, tijelo, ali i hemoroidi.