Ažurirani podaci

AstraZeneca je ažurirala rezultate američkog ispitivanja vakcine protiv infekcije COVID-19 nakon što su dr. Anthony Fauci i panel američkih stručnjaka izrazili zabrinutost da je ovaj proizvođač lijekova u prvoj objavi ove sedmice iznio zastarjele podatke.

Ažurirani rezultati objavljeni u četvrtak pokazali su da je vakcina AstraZenece 76 posto učinkovita u zaštiti od simptomatskog COVID-a, i to 15 dana nakon druge doze cjepiva.

Kompanija je u ponedjeljak prvo saopćila da je cjepivo bilo 79 posto učinkovito u ispitivanju, u koje je bilo uključeno više od 32 000 ljudi.

U ažuriranim rezultatima cjepivo je i dalje dobro djelovalo u svim dobnim grupama, s procjenom učinkovitosti od 85 posto kod osoba starijih od 65 godina, tvrde iz AstraZenece.

I dalje je cjepivo 100 posto učinkovito u prevenciji teških bolesti i hospitalizaciji, a nije bilo zabrinutosti za sigurnost, rekla je AstraZeneca.

Kako piše Business Insider, mala promjena u brojci učinkovitosti, tj. smanjenje na 76 posto sa 79 posto, može biti zanemarivo: stvarna učinkovitost mogla bi se kretati između 68 i 82 posto.

Isaac Bogoch, profesor zaraznih bolesti s Univerziteta u Torontu, rekao je u četvrtak na Twitteru da cjepivo "i dalje izgleda dobro".

Ažuriranje AstraZenece uslijedilo je nakon zabrinutosti neovisne stručne komisije za sigurnost, nazvane Odbor za nadzor podataka i sigurnosti, da su se rezultati ispitivanja objavljeni u ponedjeljak mogli djelomično temeljiti na "zastarjelim podacima".

Fauci, koji je na čelu Nacionalnog instituta za zarazne bolesti i nadzire DSMB, rekao je u utorak za STAT da je AstraZeneca u početku napravila "neforsiranu pogrešku".

"Ako ih pogledate, podaci su zaista prilično dobri, ali kad su ih stavili u priopćenje za javnost, nisu bili potpuno tačni", rekao je Fauci u utorak.

Cjeloviti detalji kliničkog ispitivanja još nisu dostupni. AstraZeneca je u četvrtak priopćila kako planira predati publikaciju s recenzijom "u sljedećim sedmicama".

Rezultati ispitivanja AstraZenece otvaraju vrata za hitno odobrenje u SAD-u, što bi moglo oživjeti reputaciju vakcine u svijetu, uključujući i Europu, gdje ga je više od 18 zemalja bilo privremeno suspendiralo dok su regulatori istraživali potencijalne nuspojave.

"Radujemo se što ćemo podnijeti regulatornu prijavu za odobrenje za hitnu uporabu u SAD-u i pripremiti se za uvođenje milion doza širom Amerike", kazao je Mene Pangalos, izvršni potpredsjednik AstraZenece.