BRZO I EFIKASNO

Budući da se kuhinja i kupatilo koriste svakodnevno, to su prostorije koje treba svakodnevno održavati. Iako ih možda već redovito brišete, s vremena na vrijeme trebate dublje očistiti pločice i fuge.

Masa za fugiranje pločica može postati vrlo prljava nakon dugog korištenja, stoga biste je trebali znati kako pravilno očistiti.

Iako mnogi vlasnici koriste kupovna hemijska sredstva za čišćenje fuga, ona zapravo nisu najbolji izbor. Ova sredstva za čišćenje ostavljaju mnogo organskih spojeva, koji mogu biti štetni za vaše zdravlje.

Srećom, potrebno vam je samo nekoliko jednostavnih sastojaka za čišćenje fuga. Umjesto kupnje hemijskog sredstva za čišćenje fuga, možete upotrijebiti mješavinu pjene za brijanje i limunovog soka kako biste izribali fuge i osigurali da vaše pločice izgledaju sjajno tokom cijele godine.

Sredstvo ćete napraviti tako što ćete dodati nekoliko kašika limunovog soka u jednu šolju pjene za brijanje. Prema potrebi, možete napraviti više sredstva, a to ovisi o veličini vašeg prostora. Svakako koristite osnovnu pjenušavu kremu za brijanje koja ne sadrži gelove, hidratantne kreme ili druge dodatke.

Nakon što dobijete smjesu, rasporedite je po pločicama koje želite očistiti. Pustite da odstoji nekoliko minuta prije nego što nastavite s ribanjem fuga starom četkicom za zube ili četkom za ribanje. Zatim pločice isperite toplom vodom. Možda ćete htjeti ponoviti ovaj postupak ako je potrebno kako biste bili sigurni da su vaše fuge što čišće.

Iako kombinacija kreme za brijanje i limunovog soka može dobro funkcionirati za neke podove, budite oprezni. Dvaput razmislite prije nego što upotrijebite sok od limuna za "oživljavanje" prljavih podova od pločica i koristite je samo na pločicama koje nisu izrađene od prirodnog kamena, jer čišćenje prirodnog kamena sokom od limuna može dovesti do oštećenja.

Krema za brijanje također nije idealna za prirodni kamen jer sadrži spojeve koji mogu ostaviti mrlje na kamenu i prodrijeti u porozni materijal. Kad god nešto čistite ovim sastojcima, prvo napravite probu na neupadljivom području. Provjerite znate li kako će materijal reagirati prije nego što ga rasporedite po cijelom podu.