OBRATITE PAŽNJU

Nekoliko kućanskih aparata su najveći "krivci" za veliku cifru na računu za električnu energiju. Nasreću, ipak možete uspjeti uštedjeti novac.

Frižider je uređaj koji troši otprilike 30 posto električne energije potrebne kućanstvu. Naravno, najbitnije je da kupite frižider koji je energetski efikasan. Iz tog razloga biste uvijek trebali odabrati onaj koji ima oznaku A+++.

Idealna temperatura u frižideru je sedam stepeni Celzijusa. Namirnice će biti dovoljno ohlađene, a istovremeno ćete uspjeti smanjiti potrošnju električne energije.

Mašina za pranje veša također troši mnogo električne energije. Stariji modeli za jedno pranje u prosjeku potroše 3,5 kWh. Program pretpranja možete preskočiti ukoliko odjeća nije naročito prljava. Ukoliko vam je ovaj program ipak potreban, odaberite hladnu vodu. Nju biste trebali koristiti i tokom ispiranja.

Za pranje nikada nemojte koristiti visoke temperature. Deterdženti sasvim efikasno čiste odjeću na 30 ili 40 stepeni. Za naročito prljave komade odjeće koristite temperaturu od 60 stepeni. Sve preko je nepotrebno i bespotrebno ćete potrošiti dodatni novac na električnu energiju.

Korištenje mašine za pranje suđa je, naravno, efikasnija od ručnog pranja. Međutim, imajte u vidu da trebate odabrati onu klase A ili B jer one troše manje energije - od 0,7 kW do 1,5 kW. Starije klase mogu trošiti više od 2 kW. Suđe uvijek perite na 50 stepeni.