SAČUVAJTE GA

Kada koristite riblje konzerve za jelo, najčešće koristite samo ribu – redovno bacate ulje i konzervu, a postoji sjajan razlog zašto biste to trebali prestati raditi.

Ulje u kojem se čuvala riba u konzervi, bez obzira je li u pitanju maslinovo, suncokretovo ili biljno, puno je ukusa. Često se u konzervu, uz ribu i ulja, dodaju komadići limuna, paprike, sušenog paradajza i slično, što također pridonosi ukusu. Međutim, sama riba pojačava ukus tog ulja, posebno ako su u pitanju inćuni.

Zato sljedeći put kada budete koristili riblje konzerve – sardine, tunjevinu, plodove mora ili skuše – koristite ulje u kojem je odležala riba.

Ovo ulje se može koristiti za sva jela kod kojih blagi riblji ukus neće 'odvratiti' - od sotiranog povrća do preljeva za salatu. Riblje ulje u konzervi samo će podići ova jela na novu, višu razinu.

Također, odlična je ideja da se riblji fileti ispeku na ulju iz riblje konzerve, ili da napravite preljev za salatu. Ovim uljem možete namazati krišku hljeba, tostirati, a uz dodatak paradajza, drugog povrća i/ili sira, dobit ćete ukusne bruskete.

Upotreba ribljih konzervi postala je trend posljednjih godina, a očekuje se da će se, s obzirom na visoku cijenu i inflaciju, ove godine još više rasplamsati.