REZULTATI STUDIJE

Možda ćete se šokirati kad saznate da se u nekim namirnicama koje svakodnevno konzumiramo nalazi alkohol, ponekad i u većim količinama nego u pivima s niskim postotkom alkohola.

Zapravo, samo jedna banana može sadržavati otprilike 0.2 posto alkohola po volumenu (ABV-a), navodi Abbeycare, klinika za odvikavanje. Zrele banane mogu imati dvostruko više.

Pšenični i raženi hljeb sadrži manje od 0.29 posto ABV-a, pokazala je studija iz 2016. objavljena u Journal of Analytical Toxicologyju.

- Tokom procesa dizanja, kvasac fermentira ugljikohidrate i proizvodi alkohol. Sva fermentirana hrana vjerojatno će sadržavati tragove alkohola- kaže dijetetičar Duane Mellor sa Univerziteta Aston u Birminghamu.

Voćni sokovi također mogu sadržavati alkohol. Primjerice, spomenuta studija iz 2016. otkrila je da sok od grožđa sadrži 0.086 posto ABV-a, sok od naranče 0.073 posto, a sok od jabuke 0.026 posto. Jogurt od višanja ima 0.02 posto ABV-a.

Bilo koja hrana koja ima manje od 0.5 posto ABV-a smatra se bezalkoholnom, dok se ona s 1.2 posto ABV-a kategorizira kao niskoalkoholna. Zato su spomenute namirnice bezalkoholne ili niskoalkoholne.

Izvor: Faktor