DOBRO JE ZNATI

Simon Hill, nutricionista, kaže kako se kombinacija kafe ili čaja s hranom koja sadrži željezo, može poigrati s apsorpcijom ovog jako važnog nutrijenta.

Kako konzumiranje hrane i pića može utjecati na apsorpciju željeza?

Unos željeza ponekad može biti kompliciran. Postoji ono koje dolazi iz životinjskog izvora, te ono koje unosimo iz biljne prehrane, a upravo se za ovo zadnje smatra da se manje apsorbira u organizmu.

Ako ste vegetarijanac i unosite samo željezo iz biljnih izvora, poput graška, morate razmišljati o kombinacijama kojima ćete povećati unos željeza.

Hill dodaje i kako je jednako važno obratiti pažnju na unos namrinica koje se mogu poigrati sa apsorpcijom željeza u organizmu.

I dok je puno kombinacija hrane koje mogu samo pospješiti apsorpciju željeza (primjera radi, vitamin C), Hill kaže kako ima i onih koje čine suprotno.

- Često primjećujem da su neki od neprijatelja upravo kafa i čaj, a kada se kombiniraju s namirnicama koje sadrže željezo. Tanini i polifenoli u tim napicima mogu smetati apsorpciji željeza iako su inače vrlo kvalitetne supstance – navodi Hill.

To ne znači da morate prestati piti kafu i čaj, ali biste trebali pripaziti ako jedete namirnice bogate željezom da izbjegavate ove napitke prilikom takvog obroka.

Anemija uzrokovana manjkom željeza

Manjak željeza jedan je od najčešćih problema kada je u pitanju manjak minerala, a posebno kod žena, pa Hill smatra da je vrlo važno što više znati o pravilnom unosu.

Ako ste anemični, prije svega morate razgovarati sa svojim ljekarom o tome šta koristiti.