Vježbanje

Intenzivan trominutni trening dovoljan je da ostanete fit i zdravi, tvrdi fizioterapeut iz Melbournea.

Kusal Goonewardena izjavio je za Daily Telegraph Australia da će vam intenzivno vježbanje u tako kratkom vremenu omogućiti da 'uberete' iste zdravstvene prednosti, kao da ste umjereno vježbali 30 minuta u teretani, što je preporuka Svjetske zdravstvene organizacije.

Profesionalni fizioterapeut, koji redovno radi s australskim olimpijcima na Univerzitetu Melbourne,  sugerira da iskoristite 85% svog maksimalnog napora za ograničeno vrijeme, preskakanjem užeta, sprintom ili radeći 'jumping jack'.

Teorija je da će se ljudi, koji se uključe u ovaj jedinstveni režim, poslije tri sedmice osjećati prisiljenima da se uključe u duže i manje intenzivne vježbe, dok se njihove fitness mogućnosti povećavaju.

Namijenjeno je onima koji žele biti fit, ali nemaju vremena za vježbanje koje oduzima par sati dnevno, računajući dolazak i odlazak.

Kusalov plan oponaša stil vježbanja poznat kao HIIT, što znači trening intervala visokog intenziteta. Ovaj kratki, intezivni i brzi trening iznimno je popularan među slavnima, iako se obično izvodi duže od tri minute.

Dokazano je da pomaže u mršavljenju, ubrzava metabolizam i pomaže vašem tijelu da sagorijeva masnoću čak i 24 sata nakon završetka vježbanja!