Po originalnom receptu Veselja Mete

100% prirodan proizvod, napravljen ekstrakcijom divljeg luka u organskom jabukovom sirćetu.

Prirodne biljne kapi - ekstrakt iz svježih listova DIVLJEG BIJELOG LUKA  DIJETETSKI SUPLEMENT - DODATAK ISHRANI / FOOD SUPPLEMENTS
Biljne kapi po specijalnoj originalnoj tehnologiji i sirovinama kojima raspolaže priroda Šar-planine.
Kapi su garantovano prirodni proizvod dobivene fermentacijom sa udjelom 20% organskog jabukovog sirćeta (sirćetu od divljih jabuka) posebnim postupkom koji traje od devet mjeseci do godinu dana. Kapi ne sadrže vještačke dodatke poput konzervansa, zaslađivača, vještačkih boja i mirisa, već su dobivene čistom ekstrakcijom aktivnih komponenti iz svježih listova DIVLJEG BIJELOG LUKA (Divluk, Medvjeđi luk, Sremuš, lat.naziv Allium ursinum) i Divluk Kopitnjak (Allium victorialis) ubranih na nadmorskoj visini od oko 1600 metara.
Prilikom branja divljeg bijelog luka strogo se vodi računa da se listovi ne pomiješaju sa lišćem drugih srodnih - sličnih ali otrovnih biljaka, te se bukvalno kontroliše svaki list. Uvijek se treba sjetiti da PRIRODA NIJE BENINGNA, nije bezopasna ni dobroćudna. Priroda nije besplatan vrt, tržnica. Sve treba dobro poznavati jer se uvijek kriju neka iznenađenja.
Divlji bijeli luk – Sremuš jedna je od vrsta bijelih lukova koja je 1996. godine proglašena za biljkom Evrope, a naučnici je svrstavaju u četiri planetarne biljke. To je samonikla jestiva biljka sa izuzetnom ljekovitošću i širokog spektra djelovanja na ljudski organizam.
A sada navodimo nešto uopšteno o brojnim karakteristikama kako kultivisanog bijelog luka koji se uzgaja po baštama sa posebnim naglaskom na ovaj divlji luk koji je predmet ove prezentacije.
Bijeli luk se već milenijumima koristi u ljekovite svrhe. Neizostavan je dio mediteranske ishrane, gdje se kao začin koristi u pripremi gotovo svih jela. Velike su ljekovite moći i običnog (kultivisanog) bijelog luka koji ima čak 30 moćnih osobina. Treba ipak naglasiti da će se iste najviše iskoristiti ako se konzumira svjež luk, odnosno svježe ceno luka koje nema premca i da je u njemu najbolji lijek od bijelog luka. Uz to ne treba zaboraviti da su crni hljeb, kiselo mlijeko i bijeli luk glavna hrana i eliksir stogodišnjaka na Kavkazu, Rodopima i Balkanu.
Bijeli luk - češnjak, lat. allium sativum kojeg uglavnom koristimo u ishrani je kultivisana biljka vrlo jakog i jetkog ukusa, koji je poznat zbog svojih vrhunskih kulinarskih i medicinskih svojstava. Svaka ćelija svake vrste bijelog luka sadrži jedinjenja sumpornog /sulfur/ porijekla. Jedno od ovih jedinjenja zove se Alin /allin/, a drugi je enzim zvani alinasa /allinase/. U molekularnoj strukturi ćelije bijelog luka ova dva jedinjenja nisu spojena. Oštećivanjem ćelije, to jest sijeckanjem ili gnječenjem bijelog luka dovodimo do spajanja ova dva jedinjenja koja u tom slučaju formiraju novi enzim zvani Alicin /allicin/. Ova novonastala substanca daje poznati i specifičan miris i ukus bijelog luka. Što je još važnije osim mirisa i ukusa alicin daje svu stvarnu imunološku i ljekovitu vrijednost bijelom luku.
Bijeli luk sadrži više od 200 biološki aktivnih supstanci. Glavni sastojak bijelog luka, kako je navedeno, jeste supstanca allicin koji posjeduje čudesno anti-bakterijsko, antivirusno, antigljivično, antiparazitsko i antioksidacijsko djelovanje.
Preventivno djeluje na razvoj malignih bolesti, spriječava stvaranje krvnih ugrušaka, snižava holesterol i krvni pritisak, normalizuje ubrzan rad srca, podstiče rad jetre, bubrega i prostate. Nema šta ne liječi ovaj  narodni lijek. I zato ću se poslužiti onom narodnom izrekom: LUK BIJELI SREĆU DIJELI.
Navedene vrste divljih lukova pak, a posebno Sremuš - Allium ursinum je i do 20 puta ljekovitiji od običnog bijelog luka (Allium savatum). I njih je takođe najbolje jesti svježe direktno u prirodi, ali tamo ih ima svega mjesec dana u godini.
Ali zato smo se mi pobrinuli za sve, Vaš-naš i napravili od njega navedene biljne kapi koje ne iritiraju želudac i korišćenjem istih ne osjećate se na karakterističan miris poslije upotrebe, kako biste iste nesmetano koristili tokom cijele godine do pojave novog.
Navedeni divlji lukovi a time i ove domaće - manufakturne biljne kapi dobivenih od njih djeluju u našem organizmu kao:
- “ODŽAČAR” KRVNIH SUDOVA,
- “UBICA” OTROVA, (jer je savršeni čistač krvi, zuči i jetre od toksina, zbog čega ga i nazivaju “ubicom otrova”),                                                    
-  PRIRODNI  “ČISTAČ” ORGANIZMA, (“ništa ne čisti bolje želudac, crijeva i krv kao divlji luk)   
- “ANTIBIOTIK” IZ PRIRODE
Ovaj snažni ekstrakt od svježih listova divljeg luka ekstrahovanih u 20% udjelu sirćeta od divljih - organskih jabuka, te zajedno čine dva velika borca na istom zadatku - očuvanju našeg zdravlja. Ove kapi - ekstrat predstavljaju i osnovu za dalji - druge dopunske kombinacije - mješavine sa preparatima drugih ljekovitih biljaka zavisno od bolesti. Za sada smo takođe uspjeli u kombinaciji sa trećom takođe jako ljekovitom biljkom Celerom i preparatom od istog napraviti i drugi proizvod gdje su ovime istovremeno - zajedno 3 velika čistača našeg organizma posebno za srce, krvne sudove, čećer i još puno toga. I za celer takođe postoji narodna izreka, a ona glasi: ”Ko na srcu ima feler taj obavezno treba jesti celer”.
Rame uz rame sa ovom riznicom zdravlja ide i med - čudesni eliksir iz pčelinjih proizvoda, koji krepi organizam, jača i takođe čisti organizam, kojeg po zahtjevu doziramo u kapi.
Fizičko-hemijska i mikrobiološka analiza kapi vršena je u Centru za laboratorijska ispitivanja prehrane u Prištini, pri Nacionalnom Institutu Javnog Zdravlja Republike Kosovo, kojom je potvrđen kvalitet i ispravnost za konzumiranje u ishrani.
Rok trajanja proizvoda - kapi je neograničen, što su starija to su bolja.
Moji prijatelji koji su već konzumirali navedene kapi prethodnih godina jako su zadovoljni, pa nas je i njihova podrška da nastavimo sa doradom omasovljavajući što veći broj korisnika kako edukacijom a posebno primjenom ove jedne od vrsta em eko – zdrave hrane em lijeka.
S obzirom da nam je ovogodišnja - nova serija fermentacije kapi u toku već 5-6 mjeseci, to nam je ovim oglašavanjem namjera upoznati i pridobiti potencijalne i nove korisnike – potrošače ovim ispitivanjem tržišta, a radi planiranja serijske i veće produkcije sljedeće godine.
Za početak 50–orici zainteresovanih osoba, a posebno onima koji imaju problema sa srčanim pritiskom, krvnim sudovima, masnoćom i trigliceridima a slabijeg su materijalnog stanja a posebno penzionerima, korisnicima socijalne pomoći i dr. nudimo bez naknade - besplatno 2 x 250 ml. kapi kao dovoljnu dozu za tromjesečno korišćenje kao optimalan rok kada se mogu uočiti rezultati. Jedinu obavezu ali ne moraju je imati da isti urade prije i poslije korišćenja laboratorijske pretrage i o tome kao i o utisku nas obavijeste.
Zainteresovani po predmetnom nas mogu ukontaktirati na e-mail: eko-live@hotmail.com i veselj.meta@hotmail.com, tel.fix.: +381 29 231 432  i mobilni:+377 44 388 875.
Autor teksta: Veselj Meta, dipl.ecc. Živi u Prizrenu. Aktivista – volonter u NVO Udruženju Ekološke organizacije >> Eko – live << iz Prizrena. Baveći se već više godina teorijskim istraživanjem a posebno i praktičnim radom na terenu, izučavanjem i sakupljanjem rijetkog samoniklog jestivog i ljekovitog bilja i gljiva kojih ima i na centralnom dijelu naše još uvijek ekološki čiste nam prirodne “ljepotice” ŠAR-PLANINE, došao do zadovoljavajućih rezultata u konačnoj fazi  finalizacije nekih od produkata od njih u svojoj manufakturnoj proizvodnji dijetetskih suplimenata (dodacima ishrani) koji se mogu koristiti i kao eko (bio) – hrana i kao lijek.
U Evropi, a i u našem okruženju se na ovom polju postižu vidni rezultati, a kod nas na Kosovu tek su u začetku.
Evo i drugih tekstova autora objavljenih na internetu:
http://www.info-ks.net/lifestyle/hrana/48908/funkcionalna-zdrava-hrana-i-dijetetski-suplementi
http://www.bosnjak-ks.com/clanak/vijesti/lokalne/veselj-meta-jedite-i-pijte-alaho
http://www.mreza.bhmladi.com/index.php?option=com_agora&task=topic&id=5