JEDNOSTAVNI KORACI

Nedostatak sna ili loš san može dovesti do bezbroj mentalnih i fizičkih problema. Prosječnoj odrasloj osobi potrebno je sedam do devet sati kvalitetnog noćnog sna za normalno funkcioniranje. Ipak, to je ponekad teško ostvariti. Mnogi danas slabo spavaju, ali postoji pravilo 10-3-2-1-0, koje garantuje da ćemo spavati kao bebe.

O čemu je riječ? Važno je upamtiti pet jednostavnih koraka, piše Independent.

Prvo pravilo je da deset sati prije odlaska u krevet trebamo izbjegavati konzumaciju kofeina. Osim u kafi i čaju, kofein se nalazi i u čokoladi, kao i u gaziranim i energetskim pićima.

Drugi korak je prestanak konzumacije alkohola ili hrane tri sata prije spavanja. Dakle, ako namjeravate leći u 22 sata, nakon 19 sati ne biste trebali večerati ili piti alkohol.

Treće pravilo kaže da nema posla dva sata prije spavanja. Bez obzira na to koliki ste radoholičar, to znači da nema odgovaranja na e-mailove, a kamoli nošenja laptopa u krevet.

Pretposljednji korak kaže da je potrebno isključiti sve ekrane sat vremena prije spavanja, a to vrijedi i za mobitele. Uređaji stimuliraju mozak i umjesto da ga pripreme za spavanje, potiču budnost.

I posljednje, ali nikako najmanje važno, pritiskanje je dugmeta za odgodu alarma ujutro nula puta.

Može se biti nevjerojatno teško odviknuti od toga, ali kada odgodimo buđenje, izazivamo veću omamljenost jer remetimo REM ciklus spavanja.

Izvor: Independent/ Faktor