ČESTA POGREŠKA

Četkica za zube neizostavan je deo redovne oralne higijene. No, ukoliko nije čista nije od pomoći, jer tako unosite još više bakterija u usta. Ukoliko je redovno mijenjate možete da izbjegnete bolesti desni, loš zadah, karijes…

Četkicu za zube treba da mijenjate bar na svaka tri mjeseca, a u nekim slučajevima i znatno ranije. Čak i ako imate električnu četkicu za zube, potrebno je da zamijenite glavu, piše Aktivni.si.

Vlakna četkice za zube se brzo troše i s vremenom gube moć u čišćenju plaka i uklanjanju bakterija iz usne duplje. To može da ima značajne zdravstvene posledice na koje će vas upozoriti i stomatolog.

Takođe, nakon svake bolesti i prehlade trebalo bi da promijenite četkicu za zube, kako ne biste ponovo uneli bakterije i viruse u tijelo.

Sve se to događa ako četkicu za zube ne mijenjate dovoljno često.

POJAVA PLAKA
Deo čišćenja je uklanjanje plaka i sprečavanje njegovog nakupljanja na zubima. Međutim, stara četkica to neće učiniti, jer su dlake klimave i manje korisne.

Zubni plak je inače lepljiv i bezbojan, poput neke vrste filma prekrivenog zubima. Taloži se kada bakterije u ustima dođu u kontakt sa slatkom hranom. Ako ga ne čistite i ne lečite, razvija se karijes i gingivitis.

NAKUPLJANJE KAMENCA
Kad se plak neko vrijeme zadrži na zubima, pomiješa se s mineralima u pljuvački i stvrdne, pa ga je teže ukloniti. Ako četkicu za zube ne menjate redovno, nećete uklanjati plak, koji će vremenom prerasti u kamenac.

To uzrokuje loš zadah, bolesti desni, eroziju gleđi, osjetljivost zuba…

VIŠE BAKTERIJA U USTIMA
Nakon tri mjeseca na četkici je već puno bakterija, što znači da svakim pranjem zuba u usta unosite još više bakterija. One mogu da doprinesu bolesti desni i karijesu.

OSJETLJIVE DESNI
Krv u lavabou tokom pranja i natečene desni mogu da budu znak da ste zaboravili da zamijenite četkicu. Grubo trljanje desni čini da postanu natečene, crvene i da krvare.