VAŽNO JE ZNATI

Koliko god je prezirali, povremena tuga sastavni je dio naših života. Kako objašnjavaju psiholozi, tuga je emocija kojoj niko ne može pobjeći, pa tako ni djeca.

Ali roditelji se često nađu u problemu kada ne znaju prepoznati je li njihovo dijete tužno ili depresivno jer je, za razliku od tuge koja će s vremenom proći, depresija bolest koja zahtijeva liječenje.

Kada su djeca u pitanju, razlikovanje tuge od depresije roditeljima može biti teško. No nije nemoguće. Tuga je prvenstveno privremena emocija koja je obično izazvana određenom pojavom, ne događa se sama od sebe. Psiholozi objašnjavaju da je to ljudska emocija koja se javlja tokom stresnih razdoblja. Međutim, javlja se i zadržava se nakratko. Nekoliko slučajeva može izazvati tugu kod djece. Uglavnom su to gubitak voljene osobe, razvod roditelja, svađa s prijateljem ili loša ocjena, piše Index.hr.

S druge strane, depresija je često posljedica nekoliko različitih faktora. Za razliku od tuge, depresija je mentalni poremećaj koji može utjecati na svakodnevni život djeteta i ometati njegove svakodnevne aktivnosti. Može doći u bilo kojem trenutku, bez ikakvog razloga, i može trajati duže vrijeme.

Znakovi koji mogu ukazivati na to da vaše dijete nije samo tužno nego i depresivno uključuju osjećaj obeshrabrenosti, tugu bez ikakvog posebnog razloga, beznađe, nedostatak motivacije i gubitak interesa za aktivnosti koje su djetetu nekoć bile zanimljive. Isto tako, dijete se počinje povlačiti u sebe, izbjegava razgovor i izgleda kao da nije zainteresirano za komunikaciju, kako s roditeljima tako i sa svojim vršnjacima.

Izvor: Faktor/Index.hr