STRUČNJACI PREPORUČILI

Dolazak proljeća i toplijih dana donosi više sunca, a priroda koja se budi mami nas da uživamo na otvorenom i budemo aktivniji.

Međutim neki se ljudi, unatoč izlasku iz zimske letargije i povećane količine sunca osjećaju umorno, tromo i depresivno.

Tokom zime organizam proizvodi više melatonina, hormona spavanja, dok se u proljeće mora prilagoditi povećanoj količini sunčeve svjetlosti , pa počinje lučiti više serotonina.

Neki ljudi se teže prilagođavaju, pa upravo zbog te promijene mogu osjećati simptome poput umora, nervoze, vrtoglavice, glavobolje ili čak depresije.

Neke pobrojane tegobe uspješno će izliječiti tjelesna aktivnost, kažu stručnjaci.

Zdrav i aktivan život, poput redovnog treniranja, može puno pomoći u vraćanju energije i obavljanju svakodnevnih zadataka.

Treniranje u trenutak podiže nivo energije koju imamo, pa smo odmah ispunjeniji i produktivniji, a pozitivno utječe i na koncentraciju te nam omogućava da budemo što prisutniji i efikasniji u rješavanju svih obaveza i problema.

Evo jednog treninga koji je efikasan, ali brz i jednostavan za cijelo tijelo kojeg možete provoditi i kod kuće i za koji vam ne treba nikakva dodatna oprema.

 

Izvor: Faktor