VEOMA SU VAŽNE

Zbog rada od kuće radno vrijeme se često može odužiti, a ljudima se teško isključiti i posvetiti privatnom životu i nakon završetka poslovnih obaveza. Zbog toga se mnogi žale na konstantan umor i napetost, a stručnjaci kao rješenje problema preporučuju mini pauze.

Sjedenje na jednom mjestu satima nije zdravo pa je stoga potrebno povremeno ustati i obaviti neku fizičku aktivnost. Čak i kad radite od kuće, ustanite zbog istezanja, prošetajte po kući, otiđite u kuhinju po vodu.

Mnogi su nakon nekoliko mjeseci rada od kuće počeli osjećati bolove u leđima, a rješenje tog problema bi mogla biti mini pauza svakog sata tokom koje treba obaviti istezanje.

Mini pauze su korisne i za koncentraciju. Kada osoba kratko prošeta, to predstavlja "resetovanje" i povećava produktivnost. Rad od kuće znači obavljanje posla u izolaciji jer je osoba povezana s kolegama samo virtuelno. Mini pauze će unijeti osvježenje i razbiti monotoniju. Kada napravite pauzu, udaljite se od mjesta na kojem radite. Čak i pet minuta će biti dovoljno da ne gledate u kompjuter.

Dobri načini iskorištavanja pauze su šetnja s porodicom, slušanje muzike ili uživanje u voću ili salati.