Los Angeles

Britanski soul pjevač Sam Smith osvojio je četiri Grammy nagrade na sinoćnjoj dodjeli u Los Angelesu.

S prestižnim nagradama kući su otišli Pharell Williams, Beyonce i Rosanne Cash koji su osvojili po tri Grammyja, no pobjednik večeri je svakako Smith, koji je potvrdio svoju status jedne od trenutno najvećih pop zvijezda u svijetu, samo devet mjeseci od objavljivanja svog debitantskog albuma. 
"Želim se zahvaliti čovjeku o kojem ovaj album i govori i u kojeg sam se zaljubio prošle godine. Hvala ti što si mi slomio srce i učinio da osvojim četiri Grammyja", rekao je Smith. 
Među onima koji su nastupili tokom sinoćnje svečanosti su Madonna, Katy Perry, Rihanna, Kanye West i Sir Paul McCartney. 
Pharell Williams osvojio je Grammy za najbolji savremeni urbani album, a njegov svjetski hit "Happy" najbolji je muzički video, te najbolja solo izvedba. 
"Drunk in Love", hit koji je Beyonce snimila u saradnji sa suprugom Jay-Zijem najbolja je R&B izvedba i R&B pjesma. Pjevačica je dobila nagradu za najbolji "surround" album.
Rosanne Cash, kćerka legendarnog Johnnyja, je također odnijela tri nagrade, za najbolju izvedbu američke tradicionalne muzike, najbolji Americana album, te za najbolju pjesmu američke muzike. 
Beckov "Morning Phase" je najbolji album godine i najbolji rock album. St. Vincent osvojila je nagradu za najbolji alternativni album, Kendrick Lamar ima najbolju rap pjesmu, a Eminem je najbolji rap album.
Kompletnu listu dobitnika pronađite OVDJE.