Njegovo se ime nerado izgovara

Na jugu Italije, u okrugu Matera, nalazi se Kolobraro, mjesto u kom živi nešto manje od 1.500 ljudi i čije ime Italijani nerado izgovaraju.

Zašto je ono proglašeno za “najukletije u Evropi”?

Iako još uvijek nije pronađen zapis kako je to i kada, navodno, neko prokleo ovo selo, Italijani vjeruju da je to povezano s njegovim imenom, ono je izvedeno od imenice coluber (lat. zmija), a ova životinja se u mnogim kulturama smatrala simbolom zla, prenosi nationalgeographic.rs.

Vjekovima su se u ovom kutku svijeta mogle čuti zastrašujuće priče o Kolobraru, a najstrašnije su one o tome kako se u ovom mjestu rađaju djeca s po dva srca i tri plućna krila, kao i one o jezivim okupljanjima lokalnih vještica. U njemu se dogodio veći broj nesreća (u moderno doba uglavnom saobraćajnih), navodno su se u njemu vještice poigale s mračnim silama, a sve loše što se u Kolobraru desi pripisuje se drevnoj kletvi koja je stara koliko i samo selo.

Iako su se stanovnici okolnih mjesta oduvijek plašili da, makar i usput, prođu kroz Kolobraro, priča o kletvi ponovo je zaživjela početkom 20. vijeka, a Italijani za to krive jednog advokata i jednu „vješticu“.

Naime, po legendi, Bijađo Virđilio je bio uspješan advokat koji nikad nije izgubio slučaj, a jednom prilikom je na sudu rekao: „Ako lažem, neka ovaj luster sad padne“. Treba li da pominjemo da je luster istog trenutka pao?

Izbezumljeni od straha, Virđilio i njegova porodica su napustili Kolobraro, ali se njegovo ime u ovom mjestu još uvijek smatra sinonimom za loš znak.