Projekt

Zbog sve većeg pada cijena nafte u cijelom svijetu ekonomija Saudijske Arabije, najvećeg svjetskog izvoznika crnog zlata, oštećena je i zbog toga se vlasti ove države okreću ka novim privrednim projektima.

Jedan od najvećih razvojnih projekata, koji će transformirati stotine kvadratnih kilometara pustine i koji bi trebao ponuditi mnoštvo radnih mjesta izvan naftne industrije, jeste Ekonomski grad znanja, prenosi Finance Insider.

Riječ je o gradu koji će biti izgrađen do 2020. godine, prema najavama saudijske vlade, a koji će se nalaziti 60 milja daleko od obale Crvenog mora. Guverner zadužen za investicije u Saudijskoj Arabiji Amr Dabbagh najavio je kreiranje ovog projekta još 2006. godine, te će tako svijetu kroz nekoliko godina biti predstavljen sedam milijardi dolara i koji će se prostirati na površini od 51.6 miliona kvadratnih metara.

Ovaj Ekonomski grad znanja će obuhvatati maloprodajne objekte, poslovni prostor i preko milion kvadratnih metara stambenog prostora, koji će biti podijeljen u rezidencijalne četvrti koje će obuhvatati parkove, igrališta, teretane, džamije, prodavnice i bazene. Jedno naselje će uključiti 900 vila, koje će izgledati ovako.

Maloprodajni prostor će obuhvatiti tržni centar od 538.000 kvadratnih metara, a Vlada Saudijske Arabije tvrdi da će razvoj u ovom gradu stvoriti 20.000 radnih mjesta i obezbijediti smještaj za 150.000 ljudi.

Projekat je dio napora Saudijske Arabije da stvori ekonomiju koja je manje fokusirana na naftu. U oktobru je Saudijski prijestolonasljednik Muhamed bin Salman najavio da će vlada, također, početi izgradnju mega-grada vrijednog 500 milijardi dolara, pod nazivom NEOM.