Google je na tržište izbacio aplikaciju koja korisnicima mobilnih telefona omogućava da razgovaraju na stranim jezicima, koji se gotovo istovremeno prevode!


Iako je aplikacija trenutno dostupna samo na engleskom i španskom jeziku, Google je ovim potezom konačno "probio i jezičku barijeru".

"Nakon svake izgovorene rečenice govornik mora pritisnuti dugme kako bi ista bila snimljena i proslijeđena na Google server, koji je prevodi i u zvučnom obliku vraća natrag na telefon", navodi se u objašnjenju rada usluge.

Generalni direktor Googlea Eric Schmit najavio je da će uskoro biti uvedeni i drugi jezici, kao i da se očekuje da će za oko godinu i po dana ovaj servis funkcionisati u realnom vremenu.

Iz ove kompanije navode da je tehnologija još uvijek u fazi razvoja, te da se faktori poput neispravnih akcenata, pozadinskih šumova ili brzog govora moraju uzeti u obzir.

"Čak i uz sve te probleme, uzbuđeni smo zbog mogućnosti prirnjene ove tehnologije koja će pomoći ljudima da se povežu preko jezika", navode iz Googlea.