Libanonska satelitska televizija "LBC" je zatvorena u Saudijskoj Arabiji zbog kontroverznog show u kojem se Saudijac hvalio svojim seksualnim životom.

Televizija je zatvorena po nalogu ministra unutrašnjih poslova Saudijske Arabije, princa Najef Ben Abdel Aziza, saopštio je glasnogovornik Ministarstva za informiranje.

Razlog za takvu odluku je intervju Mazen  Abdel Dževada, rekao je glasnogovornik, aludirajući na emisiju "Crvena linija", koja je emitirana u julu, gdje je Dževad izjavio  da je svoje prvo seksualno iskustvo imao sa 14 godina.

On je također rekao da je preko mobilnog telefona uspostavljao kontakte sa Saudijkama te im je zakazivao ljubavne sastanke, iako su slobodni kontakati između muškaraca i žena u toj zemlji strogo zabranjeni.

Nakon sudjelovanja u emisiji, pravosudnim organima su pristigle na stotinu tužbi za Dževadovo hapšenje. Policija se još nije izjasnila na osnovu  kojih prekršajnih odredbi bi ga uhapsila.

U Saudijskoj Arabiji, gdje se islamsko učenje doslovno sprovodi, zakonom su zabranjeni sastanci između muškaraca i žena koji nisu u srodstvu. Vjerska policija redovito provjerava restorane i druga mjesta gdje  mladi Saudijci izlaze.