Mjesta koje trebate posjetiti

Prizren se nalazi na šestom mjestu među 10 gradova na Balkanu koje morate posjetiti, ocijenio je portal Top Inspired. Prvo mjesto zauzima Ohrid.

Čuveno Balkansko poluostrvo je teritorija na jugoistoku Evrope, bogata zelenim prostranstvima i poznata po prelijepoj prirodi, što region čini savršenim za ljetnje i zimske odmore, piše u tekstu "Top Inspired" portala, iz maja ove godine.

Portal navodi da oblast Balkana čini 11 prelijepih zemalja i da ima puno mjesta koja se moraju posjetiti. Postoji mnogo gradova koji kriju manastire u šumama, plaže, velike pećine, nevjerovatnu historiju.

"Upoznaćete tople ljude, uživati u ukusnoj hrani tradicionalnih kuhinja i piti savršena domaća vina", piše portal u tekstu pod nazivom "Top 10 ne-glavnih gradova koje treba posjetiti na Balkanu".

Na prvom mjestu top liste je makedonski grad Ohrid. Ohrid je dio UNESCO-vog kulturnog nasljeđa i treba ga posjetiti zbog poznatih crkava, živopisnih spomenika i etno kuća.

Mostar je na drugom mjestu. Grad koji se nalazi na jugu BiH na rijeci Neretvi "ima veliko historijsko i kulturno značenje za čitavu zemlju". Najpoznatiji je Stari most, dijelo Otomana iz 16. vijeka, piše "Top Inspired".

Slovenački Maribor je treći. Prelijepa arhitektura Mariborske katedrale građena u gotičkom stilu, zatim Jevrejska kula, Vodotoranj su samo neke atrakcije. Lent festival svakako treba posjetiti u junu, posebno se preporučuje zaljubljenicima u operu, pozorište, balet, klasičnu, savremenu i džez muziku.

"Ako ne znate gdje ćete na odmor, onda idite u Pulu", preporučuje Top Insipired. Hrvatska Pula je označena kao četvrta top destinacija, zbog glatkog mora, netaknute prirode i blage klime.

"Ne zaboravite da probate domaće vino i sviježu morsku hranu."

Peta top destinacija na Balkanu je Novi Sad, drugi najveći grad u Srbiji.

"Ukoliko želite da obiđete grad sa velikim kulturnim centrom gdje se mnogo toga može raditi i vidjeti, onda posjetite Novi Sad. To je dom EXIT festivala, pa ako želite da čujete savremenu muziku, idite u Novi Sad i posjetite najveći ljetnji muzički festival u svijetu", piše TI.

Prizren je u prošlosti bio poznat kao glavni grad srpskog carstva, ali sada je dio nove Republike Kosovo. To je prelijep grad, u kome žive Albanci, ali takođe još uvijek u njemu živi i nekolicina Srba (o.p. u Prizrenu žive i Bošnjaci). Tokom rata Prizren nije previše pretrpio i zbog toga je i dalje najveći kulturni centar u ovom regionu.

Najveća turistička destinacija u Bugarskoj je čuveni Nesebar koji morate posjetiti tokom vrijelih ljetnjih dana. Ljudi iz cijelog svijeta a posebno mladi u dvadesetim godinama posjećuju ovaj grad sa prelijepim plažama, gradskim ulicama, u kome je odlična zabava zagarantovana.

Na osmom mjestu je Brasov u Rumuniji, najveći grad planinskog regiona. Ovaj grad ima dugu tradiciju u sportu, kao što su fudbal, ragbi, tenis, biciklizam, kuglanje i drugo. Izgleda simpatično i moderno, ali takođe i historijski jer je rodno mjesto rumunske nacionalne himne.

Saranda je na devetom mjestu i označena je kao najljepši grad albanskog primorja, na Jonskom moru. Ova destinacija je savršena za odmor i opuštanje. Prelijepa lokacija i klima, prelijepe plaže i kristalna voda, prelijepi restorani su samo neki od razloga zašto Saranda posjetioce ostavlja bez riječi.

"Ako volite historiju, prelijepu arhitekturu i more, onda idite u Heraklion, na Kritu, desetoj top destinaciji. Na hiljade turista iz cijelog svijeta putuje u Heraklion kako bi otkrili sve ljepote najvećeg grčkog ostrva", poruka je Top Inspireda.

Osim putovanja portal Top Inspired objavljuje savjete iz raznih oblasti kao što su hrana, zabava, fotografija.

Cijeli tekst u originalu možete pogledati OVDJE!