Premijer Albanije oštar prema političkoj sceni na Kosovu

Premijer Albanije Edi Rama bio je oštar prema političkoj sceni na Kosovu. On kaže da su neuspjeh usvajanja demarkacije i tendencija ukidanja Zakona o Specijalnom sudu velike opasnosti za Kosovo.

Akcije političkih lidera na Kosovu Rama je ocjenio kao "krava kada daje mlijeko, okrene se i udari kantu".

"Želim otvoreno da govorim, veoma sam zabrinut za Kosovo, duboko sam zabrinut za Kosovo. Ne zbog onoga što izjavljuje Španija, ne očekujte da će Španija reći nešto drugo, jer Španija ima veliki vrtlog sa Katalonijom i naravno to je projekat unutrašnje zabrinutosti."

"Šta radi Kosovo? Kosovo je uspjelo da stvori problem ni iz čega i postiglo je zastrašujući tempo u tome da dovede u pitanje odnose sa svima onima koji su rodili demokratsku državu."

"Rekao sam svom prijatelju, premijeru Haradinaj oči u oči - ovo nije fer prema Kosovu, ovo je strateški fatalno za Kosovo. Trebalo bi da se fokusiraju na rješavanje historijskog problema sa Srbijom i moraju čvrsto da se drže sa svim prijateljima i partnerima, ali nam je rečeno da ne mogu da riješe probleme, već ga stvaraju tamo gdje ga nema."

"Od trenutka stvaranja, kako ga ja zovem, čuvenog bloka, koji se miješao u demokratske procese - stranaka oko Hashima Thaçija kao pobjednika, kapacitet Kosova da bude na visini zadatka je počeo da pada."

"Kosovo bi trebalo uporno da nastoji da riješi veliki historijski čvor sa Srbijom."

"To je kao kad kažete da krava nakon punjenja kante mlijekom, šutne kantu i onda nije poznato šta se dešava."

Periskopi.com/KoSSev.info