IZ Kosova još nije razmatrala ovu temu

Islamska zajednica u Crnoj Gori jučer je na džuma-namazu obavijestila vjernike da će se narednog petka na džuma-namazu organizovati sakupljanje pomoći za muslimane izbjegle iz Mijanmara.

Iz IZuCG je saopćeno da će danas u svim džamijama biti pročitano obavještenje o akciji koja će biti sprovedena sljedećeg petka, javlja Anadolija.

Iz nekoliko humanitarnih organizacija u Crnoj Gori nije bilo moguće dobiti informaciju o sakupljanju i slanju pomoći za muslimane izbjegle iz Mijanmara.

Islamska zajednica na Kosovu još nije razmatrala temu upućivanja pomoći muslimanima Rohinja koji zbog nasilja koje se danima sprovodi nad njima bježe iz Mijanmara (Burme) u susjedni Bangladeš u kojem borave u neuvjetnim kampovima, uglavnom bez osnovnih higijenskih sredstava, pitke vode i hrane.

- Islamska zajednica nije ništa diskutovala na tu temu - kazao je Ahmet Sadriu, portparol Islamske zajednice Kosova.

On također nije imao informacije o tome da li neka od humanitarnih organizacija na Kosovu radi na prikupljanju pomoći.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u utorak je poduzeo konkretan korak iniciravši formiranje Odbora za podršku narodu Rohinja koji će "raditi na upoznavanju bosanskohercegovačke javnosti sa genocidom nad narodom Rohinja i prikupljanju pomoći za stradalnike", saopćeno je iz kancelarije reisu-l-uleme.

Reisu-l-ulema je za RTV BIR izjavio "kako Islamska zajednica, kao i Bosna i Hercegovina, ne mogu uraditi puno da se genocid nad narodom Rohinja zaustavi i da im se pomogne, ali da moraju uraditi onoliko koliko mogu".

- Niko kao Bošnjaci ne zna šta znači biti žrtva genocida i kako je to kada vam čitav svijet okrene leđa i ostavi vas na nemilost silnika. Zato mi, prije svih, imamo obavezu da dignemo svoj glas protiv ponavljanja genocida bilo gdje na svijetu, ali ne samo to, nego da i konkretnim postupcima i vlastitim odricanjem pokušamo olakšati tim ljudima ili barem pronijeti istinu o onome šta im se dešava u nadi da će oni koji mogu ovo zlo zaustaviti, to i uraditi - izjavio je reisu-l-ulema.

Odbor bi trebao okupiti istaknute pojedince iz Islamske zajednice, medija, nevladinog sektora i privrede i bit će otvoren za sve one koji imaju ideju kako bi IZ i BiH mogli pomoći narodu Rohinja.

Muslimansko dobrotvorno društvo Merhamet početkom sedmice pokrenulo je akciju prikupljanja pomoći za Rohinja muslimane. Građani BiH pozivom na broj telefona 090 292 001 mogu donirati 3 KM.

Pokrenuta je i procedura otvaranja posebnog računa na koji će građani BiH moći uplatiti pomoć za Rohinja muslimane.

Pomoć se može donirati u sjedištu Merhameta u Sarajevu (Bistrik 2), kao i u svim regionalnim i osnovnim odborima Merhameta širom Bosne i Hercegovine.

- Ne možemo biti nijemi posmatrači strahota kroz koje prolaze Rohinja muslimani. Nije dovoljno samo verbalno izražavanje saosjećanja, nego je potrebna konkretna akcija kako bi se pomoglo tom narodu - poručuju iz Merhameta.

Srpsko humanitarno društvo Dobrotvor čini Koordinacioni odbor humanitarno-karitativnih organizacija zajedno sa Merhametom, Caritasom i La Benevolencijom, pa nije isključeno da će u toku naredne sedmice biti i zajednički sastanak ova četiri dobrotvorna društva kako bi na zajednički način, konkretno nešto poduzeli, rekao je u razgovoru za AA Aleksa Ćebić, predsjednik Srpskog humanitarnog udruženja "Dobrotvor".

Dijana Muzička iz Caritasa Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine u izjavi za AA navela je da putem Caritas Internationalis i preko drugih UN-ovih agencija prikupljaju informacije o izbjeglicama u Bangladešu i njihovim potrebama. No, kako je hranu ili vodu teško distribuirati iz BiH, radit će na prikupljanju novca koji bi preko sestrinskog Caritasa na terenu bio iskorišten za kupovinu najpotrebnijih stvari muslimanima izbjeglim iz Mijanmara.

Nakon novog vala nasilja mijanmarske vojske nad Rohinja muslimanima, koji je počeo 25. augusta, deseci hiljada muslimanskih izbjeglica napustili su domovinu i utočiste našli u Bangladešu. Iako su uspjeli spasiti svoje živote, izbjeglice u Bangladešu nemaju nikakvih uvjeta za život, a najmanje nade za povratkom u domovinu.

Muslimanske izbjeglice iz Mijanmara danima su pješačile, a pritom na leđima nosile sve što je ostalo iza sela koja su sada pepeo. Njih više od 270 hiljada je do sada prešlo granicu sa Bangladešom, kilometrima daleko od domovine.

Na mjestu gdje se nalazi izbjeglički kamp, uvjeta za život nema. Izbjeglice sa nadaju da će im neko pristići u pomoć, a nadu za povratkom u Mijanmar, kako kažu, već su izgubili.

Izvor: Anadolija