Nadoknadu traži 50 hiljada Kosovara

Srbija je od kraja rata “kidnapovala” Fond PIO Kosova, a to pitanje nije dio razgovora između Srbije i Kosova, piše Radio Slobodna Evropa na albanskom jeziku.

Predstavnici penzionera traže od međunarodne zajednice i lokalnih vlasti, da izvrši pritisak na Srbiju da riješi pitanje kompenzacije penzija.

Prema podacima Udruženja penzionera, u periodu kada je nezakonito doneto od strane Fonda PIO Srbije, broj penzionera je procjenjena na više od 89 hiljada.

Međutim, trenutno se procjenjuje da ima oko 50 hiljada penzionera, koji očekuju ostvarivanje prava na naknadu.

Shaban Kajtazi, lider Saveza penzionera Kosova, za Radio Slobodna Evropa kaže da se u saradnji sa državnim institucijama radi u tom pravcu.

Kako navodi, tražili su od Komiteta Savjeta Evrope da obaveže Srbiju da vrati sve penzije.

“Komitet Savjeta Evrope je razmatrao zahtjev nekoliko puta, ali posljednji zahtjev se razmatra ", rekao je Kajtazi.

Pesimističan je za omogućavanje povratka penzionog fonda Haki Berisha, koji je u to vrijeme radio u društvenom preduzeću. On kaže da je, uprkos pritiscima sa kosovske strane, Srbija neće vratiti dug penzionera.

Shaban Kajtazi, međutim, potvrđuje obećanje kosovskih vlasti će se i ovo pitanje naći na dnevnom redu razgovora koji se odvijaju u Briselu između Beograda i Prištine.

"Prije 10 dana sam razgovarao sa ministrom rada i socijalnog staranja, Arbanom Abrashijem, a ministar je pokrenuo preko Vlade Kosova da se ojača dijalog po ovom pitanju", rekao je Kajtazi.

Ekonomski eksperti, međutim, ističu da je ovo pitanje trebalo riješiti odavno.

Naim Gashi kaže da je Srbija potpisnica međunarodnih sporazuma i koji priznaje pravo na penziju. Dakle, prema njegovim riječima, to je neprihvatljivo po bilo kakvim međunarodnim standardima i kriterijumima da kosovski penzioneri ne primaju penzije iz Srbije.

"To znači da Srbija, pored povraćaja u Fond PIO sa kamatom (za držanje od 17 godina) trebalo da isplati sve penzije, penzionerima koji su radili".

"Ali mislim da lokalne vlasti nisu učinile dovoljno za vraćanje Fonda PIO i početak isplate penzija iz Srbije, niti u razgovorima u Beču, niti one u Briselu, ni u razgovorima sa međunarodnom zajednicom", Gashi je izjavio za Radio Slobodna Evropa.

Prema procjenama, iznos od Kosovskog penzionog fonda, koji se potražuje od Srbije iznosi dvije milijarde eura.