Nakon bijega iz Turske

Nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara, koji je 15. jula u Turskoj izvela teroristička organizacija Fetullahci (FETO), BiH je postala jedna od zemalja u kojima su utočište pronašli odbjegli pripadnici te organizacije. Ta organizacija pokušava da svoje članove iz Turske zbrine u zemljama zapadnog Balkana u kojima se nalaze njene strukture, a među kojima je i BiH, javlja Agencija Anadolija (AA), prenose bh. mediji.

Pravni status

FETO, kako Gulenov pokret Hizmet nazivaju turske vlasti, se već duži niz godina ustalio na području BiH posredstvom svojih škola, firmi, medijskih organa i izdavačkih kuća, a sada pokušava da otvaranjem firmi sa malim kapitalom osigura pravni status svojim odbjeglim članovima iz Turske. Drugi način zbrinjavanja tih odbjeglih pripadnika FETO-a je prijavljivanje tih ljudi u školama i firmama u vlasništvu te organizacije i na taj način traženje boravišnih i radnih dozvola, tvrdi navedena agencija.
Pripadnici te organizacije kao navodni privrednici osnivaju firme u različitim sektorima i u različitim gradovima BiH i tako stiču zakonsko pravo ostanka u zemlji.
- Zamršena birokracija države, dugogodišnje postojanje FETO-a u njoj i pogodni uvjeti za život sa materijalnog aspekta su neki od glavnih faktora zbog kojih odbjegli pripadnici te organizacije iz Turske biraju baš BiH za svoje odredište. Pretpostavlja se da je nakon neuspjelog julskog pokušaja vojnog udara iz Turske u BiH pobjeglo blizu 100 pripadnika FETO-a. Među njima su i oni za koje su izdati nalozi za privođenja i hapšenja u Turskoj. Otvaranjem manjih firmi ti bjegunci stiču zakonsku osnovu za boravak u BiH, a u javnosti se nerijetko predstavljaju različitim imenima, te kazuju različite verzije biografija i povoda za dolazak u BiH, izbjegavajući otkriti veze sa terorističkom organizacijom FETO - navodi AA.
Neimenovani sagovornici spomenute agencije, turski državljani sa boravkom u BiH, tvrde da pripadnici FETO-a sve češće za smještaj biraju manje gradove u BiH, one koji nisu u žiži pažnje medija i javnosti.

Boravišne dozvole

Ostaje nejasno kako su bjegunci za kojima su turski organi gonjenja raspisali potjernice dobili dozvole za boravak u BiH s obzirom da je jedan od dokumenata koje aplikant za boravišnu dozvolu mora dostaviti i uvjerenje nadležnih institucija zemlje porijekla da se protiv njega ne vode kazneni postupci.
- Pripadnici FETO-a koji su došli u BiH, do boravišnih dozvola dolaze tako što osnivaju firme ili se prijavljuju kao kadar obrazovnih ustanova povezanih sa tom organizacijom, a koje su ranije predate u vlasništvo jedne kompanije iz SAD. I mnogi lokalni svršenici škola koje su povezane s tom organizacijom, a koje u BiH djeluju od 90-tih godina, rade u tim ustanovama i pomažu u zbrinjavanju pristiglih odbjeglih članova organizacije. Turska i sve državne institucije te zemlje provode različite aktivnosti kojima upozoravaju lokalne institucije i građane na prijetnju koju bi teroristička organizacija FETO i njeni pripadnici mogli predstavljati u svakoj zemlji u kojoj djeluju - navodi pomenuti medij.
Pripadnici te organizacije dobro poznaju zamršeni državni aparat, birokraciju i sve praznine u njima, pa svakodnevno jačaju korijene u BiH.
- Danas je moguće vidjeti brojne radnje koje su pripadnici FETO-a otvorili na sarajevskoj Baščaršiji i drugim mjestima. Postoje i saznanja da su strukture povezane sa FETO-om počele pripremati infrastrukturu za smještanje svojih pripadnika i u RS-u - ističe turska agencija.
Turska je do sada uputila formalne zahtjeve za izručenje odbjeglih pripadnika FETO-a iz ukupno 16 država, a među njima je i BiH.