Rezultat saradnje mladih muzičara

Kao dio programa Baushtelle Balkan Temple, beogradska publika će imati priliku da prvi put čuje prištinski bend Private Recital Session koji će nastupiti u četvrtak, 6. avgusta, u Kulturnom centru Grad u sklopu dobro poznate Zaokret večeri. Ulaz na svirku će biti slobodan.

Private Recital Session je pažljivo odabran sastav obećavajućih pjevača i kantautora iz Prištine: Tomor Kuçi, Visar Kasa, Edona Vatoci, Arber Salihu i Blerta Kosova sa Bardhyl Salihu, koji im se pridružio na perkusijama. Pet različitih autora i prijatelja dopunjavaju se kroz izvođenje svojih pjesama. Njihov nastup protkan je različitim stilovima, od čistih klavirskih pjesama kroz elektro pop pa sve do alternativnog i psihodjeličnog roka. Ove varijacije se odlično prepliću, a sve u cilju da Beogradu predstave jedinstvenu muzičku scenu mladih iz Prištine.

Ovaj bend je nastao kao rezultat saradnje različitih mladih muzičara koji su, kao dio nove i potpuno osvježavajuće scene koja je krenula da se razvija u Prištini, počeli da stvaraju zajedno.

Tomor Kuçi (21) i Arber Salihu (24) su dugo vremena svirali zajedno kroz različite bendove i nastupe, a onda su konačno izdali i svoj prvi singl "Tash Njejte Pi Uje" kao dvojac Oborri. S druge strane, u Mitrovici Blerta Kosova (20) i Visar Kasa (21) udružili su se i počeli da pišu i stvaraju savremenu elektro pop muziku pod imenom BiCalko, što je bila potpuna novina u njihovoj sredini. Spletom okolnosti ova dva sastava su počela da rade zajedno, uz pridruživanje još jedne članice, Edone Vatoci, koja im je privukla pažnju svojim nastupima u post-punk bendu Elektorati Intelektual ali i svojim ekscentričnim ulogama u različitim predstavama i performansima. Počeli su da pišu i snimaju autorske pjesme.

Za vrijeme zajedničkog rada pet kantautora su odlučili da pokrenu mali festival u Dit' e Nat'-u, veoma važnom kulturnom centru i mjestu okupljanja mladih u Prištini. U sklopu toga svake srijede je jedan od autora imao priliku da izvodi svoje pjesme. Ovi nastupi su privukli pažnju velikog broja ljudi, što je kasnije vodilo do toga da se ovakvi koncerti ponove i u okviru drugih festivala. Nakon koncerta u Prizrenu i Prištini, ovaj muzički doživljaj biće ponovljen i u Beogradu.

"Veoma smo uzbuđeni što ćemo imati priliku da sviramo u Beogradu. Čitava energija grada i ljudi je nevjerovatna, ali i sama atmosfera između svih umjetnika koji učestvuju u Baushtelle Balkan Temple projektu", rekao je Arber Salihu, jedan od osnivača benda Private Recital Session. Arber je i dodao da je ovo divno iskustvo za sve njih i da vjeruju da će sve te emocije uspjeti da transponuju kroz muziku i podjele sa posjetiocima na predstojećem nastupu.