Opasni put po šinama do Evrope

Cilj migranata su zemlje EU, a Al Jazeerina ekipa provela je dan na pruzi kod Velesa i srela čak 20 migranata.


Sedam ilegalnih migranata smrtno je stradalo tokom novembra na prugama od juga prema sjeveru Makedonije, a žrtve su česte, jer pješače prugom koja ih vodi direktno prema granici sa Srbijom.
Tim putem kreću se češće od ljeta, kada su pojačane kontrole na putevima kojima su ih nekad znali prevesti i taksisti.
Njihov krajnji cilj su zemlje Evropske unije, prije svega Njemačka, a Al Jazeerina reporterka Milka Smilevska provela je dan na pruzi kod Velesa i srela čak 20 migranata.
Dvojicu Bangladešana srela je na samoj pruzi, 20-ak kilometara južno od Velesa. Jedan od njih je Bablu Doto, koji je devet godina radio u Grčkoj, ali je riješio da ilegalno ode u Njemačku, jer na jugu nema posla. Putem je ostao bez ušteđevine.
"Prije tri dana napala su nas dvojica mafijaša i oduzeli nam novac. Bili smo u grupi od 42 ljudi. Napadači su došli automobilom, a imali su i pištolje", prepričao je Doto.
Dugo nije vidio svoju porodicu, a i tužan je zbog bolesnog oca. U Bangladešu se, kaže, teško živi, česte su poplave i vlada siromaštvo.
Sa drugom Mohanom, produžio je prema sjeveru dodajući kako je veća grupa migranata dva i po kilometra južnije.
Strah i od pružnih radnika
Usput je Al Jazeerina ekipa srela grupu radnika koji popravljaju prugu.
"Desilo se da nekoliko puta sretnemo grupe migranata sa malom djecom. Grijeh, žalosno je to gledati. Kad nas vide u uniformama, bježe. Misle da smo policija", priča Zoran Ocevski, radnik na pruzi.
Nakon što je počeo da pada mrak na pruzi su se pojavila još dvojica Afganistanaca, a ispod, u grmlju, kretala se cijela porodica. Otac i majka sa kćerkama i sinovima.
"U Afganistanu imamo problema. U mom gradu ima talibana, pripadnika Al-Kaide, i to nam stvara probleme. Da nam je dobro, ne bismo došli ovdje i 20 dana išli pješice prugom, bez hrane", požalio se Jusuf Ahmad, migrant iz Afganistana.
Nemaju vremena za gubljenje i nastavljaju putovanje prugom, a njihov tempo teško je pratiti.
"Porodica iz Afganistana već 4,5 meseca putuje iz svoje rodne zemlje. Njihov krajnji cilj je Nemačka i nadaju da će tamo naći bolji život!, javlja Al Jazeerina Milka Smilevska.
Cijele porodice u potrazi za boljim životom
Na pruzi, u tami, nalaze se još četiri Avganistanca iz grada Kunduza. Obrok im je hljeb koji im je neko dao i povrće iz bašti pored puta. Ahmed je nekad imao porodicu.
"Moji bližnji nastradili su u samoubilačkom napadu. Izgubio sam oca, ženu i dvoje djece", kaže Ahmed.
I dok su na pruzi pričali o svojim životima, voz ih je sve iznenadio - tako sve češće ginu.
Mladi Afganistanci produžili su pješice, a Al Jazeerina ekipa automobilom u Veles.
Pruga prolazi pored kuće Lenče Zdravkin u gradu. Svakodnevno pomaže strancima koji prolaze.
"Saosjećam sa njihovim problemima. To su mladi, djeca, nisu još ni počeli da žive, a već se bore za bolji život. A gdje će stići, to je pitanje koje sebi postavim svaki put kad prođu. Želim im sretan put i da stignu gdje su zamislili", rekla je Lenče.
"I ove večeri Lenče će dočekati nekoliko desetina migranata, koji ne gube vreme, nego stanu na nekoliko trenutaka, i produže svoje putovanje. Vođeni neverovatnom snagom, i voljom koja ih pokreće", javlja Smilevska.
Izvor: Al Jazeera