U selu Hamil u blizini Fiera

Albanija i Srbija unapređuju odnose ispunjavanjem potreba svojih nacionalnih manjina.

Zatopljavanje odnosa dobilo je na zamahu nakon preporuke Evropskog parlamenta Albaniji za sticanje statusa kandidatkinje za EU, ali zemlja se podstiče na to da osigura sredinu u kojoj će se razvijati veća tolerancija ka nacionalnim manjinama.
Albanija je ovog mjeseca otvorila osnovnu školu koja izvodi nastavu na srpskom jeziku u selu Hamil u blizini Fiera, 150 kilometara jugozapadno od Tirane. Školu će pohađati 60 učenika Srba.
"Otvaranjem ove škole našoj djeci se omogućava da uče svoj materinji srpski jezik i da ga prenose na ostale generacije," izjavio je Ekrem Dulević, čelnik srpskog udruženja "Jedinstvo".
Dulević kaže da je otvaranje te škole značajno ne samo za Srbe u Hamilu, nego i za sve druge oblasti u Albaniji gdje žive Srbi.
Ludovik Markić, 41-godišnji trgovac sanitarnom opremom u Hamilu, kaže da je uzbuđen što može svoju kćerku slati u školu gdje se nastava izvodi na srpskom jeziku.
"Sve do šeste godine nisam znao albanski, jer su moji roditelji kod kuće govorili srpski. Albanski sam naučio u školi. Sad moja kćerka govori albanski, a ne zna srpski. Konačno može naučiti i svoj materinji jezik," izjavio je Markić.
Ambasada Srbije u Tirani, koja je obezbijedila podršku za izgradnju škole, pohvalno se izrazila zbog mogućnosti da srpska manjina očuva svoje naslijeđe.
"Škola ne samo da održava materinji jezik srpske zajednice u životu, nego utjelovljuje značaj i vrijednost odnosa između dviju zemalja," izjavio je Miroljub Zarić, ambasador Srbije u Albaniji.
U međuvremenu, Srbija je omogućila vladi Albanije da obezbjeđuje knjige za albansku djecu koja žive u Preševu, na jugu Srbije.
Albansko-srbijanski odnosi bili su zamrznuti tokom rata na Kosovu 1999. godine, ali se situacija od tada stalno popravlja, i obje zemlje čine napore na daljnjem unapređivanju odnosa.
Albanski zvaničnici saopštili su da će premijer Edi Rama uskoro posjetiti Beograd i potpisati sporazume u oblasti ekonomije, energetike i turizma, u cilju uspostave okvira za saradnju.
Odnosi između Albanije i Srbije su na pravom putu, izjavio je Vangjel Dule, lider stranke Savez za ljudska prava, koja brani prava manjina u Albaniji.
"Otvaranje srpske škole je gest za pohvalu. Istovremeno, to baca svjetlo i na probleme u obrazovnom sistemu Albanije u vezi s obrazovanja manjina. Još uvijek ima ostataka iz komunističkog doba o pravu na obrazovanje manjina. Država evropskih parametara, kakvu mi imamo za cilj podići, obavezno mora garantovati to pravo," izjavio je Dule.
Predstavnici srpske asocijacije u Albaniji kažu da njihova zajednica broji 20.000 stanovnika, što je mnogo više od cifre od 500 iz službenog popisa obavljenog 2011. godine.
Srpski predstavnici u albanskim institucijama kažu da zahtijevaju od albanske vlade da odvoji sredstva za finansiranje škola na srpskom jeziku.
"U nadležnosti je države da stvara mogućnost za manjine da mogu učiti svoj materinji jezik i obrazovati se. Ravnopravnost između Albanaca i manjina je od osnovne važnosti. Zato za tu nastavu treba državno finansiranje," izjavio je Bledar Bašanović, predstavnik srpsko-crnogorske zajednice u državnom komitetu za manjine u Albaniji.