Vraćena 32 građevinca sa granice

Samo u toku prošle nedjelje sa granice Albanije i Crne Gore - granični prelaz Muriqani-Sukobin, vraćena su 32 Kosovara - građevinskih radnika iz okoline Prizrena, među kojima je bilo i Bošnjaka ali i Albanaca.

Razlog je što nisu imali dovoljno eura za preživljavanje tokom boravka u ovoj državi jer od 1. januara 2013. godine u Crnoj Gori važi novi zakon prema kojem osoba za dan boravka treba imati 70 eura.
Nakon prolaska granice osoba se mora prijaviti u Ulcinju ili u Baru u turističkim agencijama u kojima su velike gužve, upravo zbog dolaska velikog broj građevinskih radnika, ne samo sa Kosova, već i iz BiH, Srbije i iz sjevernih gradova Crne Gore i gdje je, kako navode, zbog dobrih vremenskih prilika ovogodišnja građevinska sezona u Crnoj Gori već počela i trajaće sve do sredine juna mjeseca, kada se prekidaju radovi zbog turističke sezone.
Boravišna taksa iznosi 2 eura na mjesec, dok se u Baru u mnogim turističkim  agencijama plaća 70 centi po danu. Ulazak u Crnoj Gori sa pasošem omogućava boravak od tri mjeseca, dok je sa ličnom kartom mjesec dana.
Da li se kosovskim građevincima isplati da pod ovim uslovima rade u Crnoj Gori, trebali bi sami napraviti svoju računicu.