Rusi direktno uticali na prijem

Pod oznakom "hitno" Olimpijski komitet Kosova javio je juče da je Kosovo postalo punopravni član Međunarodne univerzitetske sportske federacije (FISU). Zajedno sa Kosovom, Zelenortska ostrva, Maršalska ostrva i Sao Tome i Principe su takođe istovremeno potvrđeni kao punopravni članovi međunarodne studentske sportske organizacije, potvrdio je FISU.

Prije glasanja njihove prijave odobrio je Izvršni odbor. Delegacija Srbije odbila je da glasa jednim glasom u paketu za prihvatanje ovih članica, zatraživši da se o aplikacijama odvojeno glasa, a ističući kao razlog "tekuću političku raspravu između Kosova i Srbije", javili su međunarodni sportski žurnali. Odluka je doneta u Tajpehu, neposredno pred početak letnje univerzijade u ovom gradu, prenosi portal "Kossev.info".

Od prisutnih 80 zemalja, za prijem je glasalo 62, protiv 2, jedna je bila uzdržana, dok 15 zemalja nije želelo da glasa. Pored Srbije, protiv je bila Španija, a predstavnik Makedonije je bio uzdržan. Posebno neprijatno iznenađenje su bili predstavnici Kine i Rusije koji su glasali za prijem, javio je beogradski "Blic" sport, dodajući: "Delegacija, na čelu sa Sinišom Jasnićem, predsjednikom Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, bila je ne malo iznenađena, jer je predsjednik FISU, Oleg Maticin, inače Rus, izneo argumente za prijem i na taj način direktno uticao na ishod odluke."

"Vi ćete doneti odluku, ali je Izvršni odbor podržao kandidaturu Kosova," rekao je pred glasanje Oleg Matitsin (Oleg Matytsin), prenosi portal "Insidethegames.biz".

"Želeo bih da vas podsjetim da smo u kineskom Tajpehu, koji takođe nije priznat od strane Ujedinjenih nacija. Istovremeno nismo politička organizacija. Ne možemo da limitiramo studente da učestvuju u našim događajima i da ograničimo njihove aktivnosti, dok ih MOK priznaje", kazao je dalje Matitsin.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Kosova Besim Hasani upravo je, tražeći da Kosovo bude primljeno u FISU, naglasio članstvo u MOK-u.

I sportski žurnali podsjećaju da je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) u decembru 2014. godine na svojoj sjednici u Monaku jednoglasno glasao da Kosovo prihvati za punopravnog člana, te da je Kosovo i član različitih međunarodnih federacija i organizacija, i podsjećaju da je svoj olimpijski debi imalo prošle godine u Riju.

Ljetnja univerzijada počinje 19. avgusta u Tajpeju, gdje je i doneta odluka o prijemu četiri zemlje, kako sam FIS navodi - u njegovo članstvo, dostižući tako brojku od 173 članica. Na samoj univerzijadi se očekuje više od 7700 studenata iz 150 zemlje.

Kosovo je od početka ove, kao i tokom prethodne godine, pored MOK-a (u decembru 2014) - postalo i član većine međunarodnih sportskih saveza, uključujući FIFA i UEFA.