Značajan porast

Kompanije iz cijelog svijeta, a pogotovo veliki broj njih sa jugoistoka Azije, svakodnevno na tržište izbacuju nove modele mobitela.

Trenutno je takvih kompanija oko 1.000 u svijetu, i sve one proizvode mobilne uređaje kako bi na njima ostvarile zaradu. Međutim, od cjelokupne zarade ostvarene na prodaji mobitela u svijetu, ogromnu većinu uzima samo jedna kompanija – nije potrebno niti spominjati da je riječ o Appleu.
Najnoviji podaci (za prvo tromjesečje ove godine) koje prenosi WSJ govore da je Apple, s tržišnim učeešćem manjim od 20%, na svoj račun bilježi čak 92% ukupne dobiti koju ostvaruje 8 najvećih proizvođača u svijetu. Značajan je ovo porast u odnosu na 65% koje je Apple ostvarivao u istom periodu prošle godine, piše “Bug“.
Na drugom mjestu je Samsung, koji uzima daljnjih 15% zarade. Zbroj Appleovih i Samsungovih profita veći je od 100% jer veliki broj proizvođača bilježi gubitke, kažu iz kompanije Canaccord koja je obavila navedene podatke.
Njihovi podaci ne uključuju tek nekoliko privatnih kompanija, od kojih su najznačajniji kineski Xiaomi i indijski Micromax.