Najnovije procjene govore kako će za manje od 18 mjeseci, početi nestašica IP adresa za dodjelu korisnicima.

Nakon tog perioda, piše BBC, dodjela IP adresa postat će ograničena, a prognoze slovom i brojkom određuju 9. septembar iduće godine, kao zadnji datum u kojem će firmama i drugim fizičkim i pravnim osobama, slobodne adrese biti dodijeljene u velikim klasterima.

Sve što se nalazi na internetu, mora imati svoju IP adresu, kako bi se osiguralo da traženi podaci pronađu svoj cilj. Stručnjaci nadalje tvrde, kako će kompletan prostor rezerviran za IP adrese na internetu, samo godinu dana nakon 9. septembra iduće godine, biti u potpunosti iscrpljen. Isto tako, stručnjaci naglašavaju kako se već sada implementira nova varijanta, ili alternativa, ali i upozoravaju da se firme i države presporo prebacuju na taj novi sistem.

Internet je napravljen oko četvrte verzije protokola dodijele adresa, IPv4 (Internet Protocol addressing scheme), koji ima prostor za oko 4 milijarde IP adresa. Njegov nasljednik, onaj kojeg spominju stručnjaci, IPv6, ima trilijune adresa, koje se mogu dodijeliti korisnicima. Ipak racionaliziranje dodjela IPv4 adresa je već počelo.

'Ne možete jednostavno zatražiti više IP adresa. Morate dokazati i da su vam potrebne. Registri vam neće dozvoliti da ih imate više, dok vam rezerve ne dosegnu određeni limit', istaknuo je Trefor Davies, šef tehnološkog odjela u firmi ISP Timico.

I dok IPv4 i IPv6 mogu koegzistirati, postoje već sad i praktični dokazi kako to nije suživot lišen problema, dodaje Davies. Zašto, zbog prevođenja formata jedne u format druge adrese, koji stvara značajan zastoj. Na kraju dodaje da ukoliko se više firmi i drugih internet korisnika ne počne prebacivati na IPv6 sistem dodijele IP adresa, ti će se zastoji značajno odraziti na generalno surfanje internetom.