Lubenica je savršena poslastica za ljetne vrućine. No, manje je poznat njezin pozitivan uticaj na zdravlje. Naime, šoljica lubenice ima samo 46 kalorija, a zadovoljava 20 posto preporučene dnevne doze vitamina C i 17 posto vitamina A.

Sadrži više likopena od rajčice
Samo jedna šoljica lubenice sadrži 1,5 posto više likopena nego velika svježa rajčica. Naime likopen je izvrstan antioksidans koji spriječava slobodne radikale da naruše vaš imunitet. Neka istraživanja su pokazala i kako likopen, koji se inače nalazi u crvenom voću i povrću, može smanjiti rizik od obolijevanja od srčanih bolesti i nekih vrsta raka. Kako biste zadržali što više likopena, čuvajte je na sobnoj temperaturi.
Sok lubenice ublažava bolove u mišićima
Španska studija objavljena u Journal of Agricultural and Food Chemistry otkrila je kako lubenicu djeluje umirujuće nakon napornih treninga. Sportisti koji su pili pola litre soka od lubenice sat vremena prije treninga, nisu imali problema s upalom mišića, a zabilježen im je manji broj otkucaja srca tokom dana. Stručnjaci kažu kako je tome možda razlog taj što se u soku lubenice nalazi aminokiselina citrulin, za koju se vjeruje da poboljšava rad arterija i smanjuje krvni pritisak. Želite li potpuno iskoristiti ovu blagodat, konzumirajte dio koji se nalazi odmah ispod kore, jer je on najbogatiji ovom aminokiselinom.
Lubenica je i voće i povrće
Poput većine voćki, lubenica nastaje iz sjemenki i ima sladak okus. Međutim, u srodstvu je s krastavcima, jer dolaze iz porodice bundeva, pa je zato i povrće. Zbog ove činjenice lubenica je potpuno jestiva, pa čak i kora. Iako nije baš najukusnija jestiva je i iznimno zdrava.
Obiluje vodom
Lubenica ima nevjerovatnu moć hidratacije. Čak 91,5 posto lubenice je voda i to ovu namirnicu čini idealnom za ljeto. Mnoge osobe ljeti svoj organizam dovedu u stanje dehidracije jer ne vode brigu o količini vode koju unose u organizam. Studije su pokazale da žene, čak i s blagom dehidracijom, imaju simptome glavobolje, slabe koncentracije, mučnine i lošeg su raspoloženja.
Nisu sve lubenice crvene
Iako je teško zamisliti lubenicu bez tipične zelene kore izvana i crvene boje iznutra, postoji vrsta koja je iznutra žuta i naziva se žuti krimson’, lubenica koja ima sunačnu unutrašnjost i meden ukus. Izvana je potpuno identična ‘običnoj’ lubenici.