Vrlo rijedak i težak poremećaj

Vjerovatno najukletije selo na svijetu nalazi se u Brazilu. U državi Sao Paulo, u naselju Araras, živi 800 ljudi, od kojih čak 600 ima rijedak i vrlo težak poremećaj zvan Xeroderma Pigmentosum. Zbog ove bolesti ovih 600 stanovnika ne smiju na sunce jer im ono u vrlo kratkom roku sprži kožu.

- Zbog ove bolesti već sam izgubio jedno oko, a drugo ne mogu zatvoriti. Zatvoren sam u kući. Jer, ako izađem, odmah osjetim kako mi sunce prži kožu, rekao je engleskom dnevniku Daily Mail mještanin Djalma Jardin.
Zbog te užasne bolesti seljane u Brazilu zovu i vampirima jer ne smiju na sunce. Naime, mogu dobiti smrtonosni rak kože čak i ako su kraće vrijeme izloženi sunčevim zrakama.

I dok se po selu šire razne teorije - od toga da se bolest prenosi spolnim putem do toga da je riječ o Božjoj kazni - stručnjaci objašnjavaju kako je riječ o nasljednom genetskom poremećaju. Većina stanovnika Ararasa potječe iz tri porodice portugalskih osvajača koji su utemeljili to selo, pa i dalje brak sklapaju ljudi koji su bliski rođaci, pa taj kobni gen ostaje dominantan u mjestu.

Inače, od te bolesti u cijelom svijetu boluje oko deset hiljada ljudi. Gotovo svaki deseti je iz ukletog Ararasa...