Ljudi su se u dalekoj prošlosti selili iz Afrike u Evropu i obrnuto, a razlog tome bila su ledena doba. Da bi ih izbjegli, Evropljani su se selili na jug, u toplija područja, piše Daily Mail.

Ove migracije najnoviji su nalazi naučnika, a procjenjuje se da su se selidbe događale prije 11 hiljada godina. Genetske tragove selidbi Evropljani do danas nose u svom genetskom kodu te se kod trećine porodica mogu pronaći afrički geni.

Istraživači vjeruju da su Evropljani zbog glečera leda morali migrirati na jug te su se tamo susreli sa stanovnicima Afrike, a poslije su se vraćali u Evropu. Genetičari su za istraživanje ove teorije koristili mitohondrijski gen, kojim su pokušali pronaći tragove migracija. Mitohondrijski gen prenosi se direktno sa majke na dijete, a zahvaljujući njemu mogu se uvidjeti razlike među određenim narodima, prenosi Index.

"Zaista je veliko iznenađenje to što se u više od 35 posto evropskih porodica mogu naći korijeni koji dolaze iz naroda naseljenih uz Saharu. Porodice su se selile kroz veliki period vremena. Migracije su se počele događati prije 11 hiljada godina, a događale su se sve do vremena Rimskog carstva", izjavio je doktor Antonio Salas, jedan od autora ovog istraživanja. Ne zna se kad su selidbe naroda prestale. Salas smatra da će oni koji žele, sada moći naučiti nešto više o svom porijeklu i genetskom naslijeđu.