Propovjednik iz Kalifornije, koji je pokrenuo globalnu paniku kada je izjavio da će svijet nestati 21. maja, sada tvrdi da će se smak svijeta desiti 21. oktobra.

Međutim, propovjednik Harold Camping ovaj put izbjegava pažnju medija za slučaj da se i ovaj put njegove tvrdnje ne obistine i kako bi izbjegao ismijavanje medija širom svijeta koje je uslijedilo nakon što je čovječanstvo doživelo da se probudi 22. maja.

„Žao mi je što ću morati da vas razočaram, ali imamo instrukcije da se ne obraćamo medijima“, izjavila je ćerka Harolda Campinga, Susan Espinoza.

Camping, koje je pretrpeo manji moždani udar tri nedjelje nakon prve neuspjele prognoze o smaku svijeta i dalje propoveda svoje vjerovanje putem Internet sajta njegove radio stanice.

Hrišćanska radio mreža u Americi mjesecima je na svojim talasima emitovala poruku da će svijet svoj kraj doživjeti 21. maja i da su do ovog sumornog proročanstva došli zahvaljujući podacima pronađenim u Bibliji.

Predsjednik mreže, Harold Camping, decenijama je proučavao Bibliju i tvrdi da sve brojke na koje je naišao potvrđuju Hristov drugi dolazak 21. maja – međutim, ovo se nije obistinilo.

Camping je u svojoj apokaliptičnoj tvrdnji navodio dva pasusa na osnovu kojih je došao do ovog zaključka.

On je citirao dijelove Biblije po kojima će se kraj svijeta dogoditi 7.000 godina nakon datuma Velike poplave, dok se u knjizi Oktrovenja navodi da se Velika poplava desila sedamnaestog dana drugog mjeseca. Gledajući jevrejski kalendar, zvaničan kalendar te ere, 21. maj je korespondirajući datum.

Čelnici ove radio mreže predvideli su da će veliki zemljotresi pogoditi cijelu planetu 21. maja u 18 časova i da će trajati punih šest mjeseci.

Iako se ovo nije desilo, Harold Camping, otkrio je novi način da pažnju svijeta ponovo skrene na sebe nakon propalog predviđanja: smak svijeta se desio, samo ga ljudi nisu primjetili.

Kako prenosi magazin Time, vlasnik Hrišćanske radio mreže objasnio je slušaocima da se smak svijeta desio, ali uništenje nije bilo fizičkog, već, duhovnog karaktera, i dodao da nas materijalni smak svijeta tek očekuje.

Camping je tokom emisije priznao da je napravio grešku u tumačenju biblije pošto se fokusirao na materijalno umjesto na duhovno, što je razlog pogrešnih predviđanja.

„21. maja Bog je sa sobom donio duhovni Armagedon, ali mi nismo primjetili razliku, ali smak svijeta je došao i on će se nastaviti sve do 21. oktobra 2011. Svijet će do tog datuma sigurno biti uništen“, izjavio je Camping.