Dvojica su svjedoka opisala kako su izgledali posljednji trenuci života Troya Davisa, čovjeka kojeg je 'napredna' Amerika osudila za ubojstvo policajca, a za koje možda nije kriv.

Nakon što je sinoć u Jacksonu pogubljen 42-godišnji Troy Davis, čovjek koji je odgovarao za smrt policajca Marka MacPhaila kojega možda i nije ubio, ispred pritvora su se brojnim okupljenim Amerikancima obratila dvojica novinara koja su nazočila pogubljenju.

Jon Lewis s WBS-a kazao je kako su prije pogubljenja uz Davisa u komori bili upravitelj zatvora i medicinski djelatnik.

"Upravitelj mu je pročitao optužnicu okružnog suca, potom ga upitao želi li još što reći, a nakon toga i želi li se pomoliti, no odgovora nije bilo. Upravitelj je izašao iz komore i tada je cijeli postupak počeo", ispričao je Lewis.

Novinar Associated Pressa Greg Bluestein potom je detaljno opisao posljednje trenutke Davisovog života.

'Svi su bili vrlo svjesni onog što se događa'

"Prvu injekciju dali su mu u 22 sata i 53 minute. Okrenuo je glavu nalijevo. Zatvorio je oči, stisnuo ih, a onda ih ponovno na sekundu otvorio. Pet minuta nakon što su mu dali prvu injekciju provjeravali su je li pri svijesti, a kada su utvrdili da nije, dali su mu još dvije injekcije kako bi paralizirali njegovo tijelo i zaustavili rad srca", prepričao je Bluestein.

"Nitko se nije ni pomaknuo. Mislim da su svi bili vrlo svjesni onog što se događa", kazao je Lewis.

Pogledajte video!

Podsjetimo, Davis je osuđen na smrtnu kaznu injekcijom zbog ubojstva policajca Marka MacPhaila. Iako je uložena žalba na presudu, nekoliko sati prije smaknuća Vrhovni sud ju je odbio.

Cijeli slučaj izazvao je velike polemike, ali i prosvjede u Sjedinjenim Državama jer je Davisu presuđeno na temelju "tankog" forenzičkog nalaza, dok su i svjedoci koji su ga teretili odustali od svojih iskaza.

I sam Davis ustrajao je na tvrdnji da nije kriv, te je kazao da nije imao pištolj u trenutku kad je netko iz grupe mladića u kojoj se navodno nalazio pucao u policajca. Policajac koji je ubijen tada je radio kao zaštitar i pokušao je obraniti beskućnika.