Stari Egipćani nisu bili opsjednuti smrću niti su ubijali svoje sluge, Tutankhamonovo prokletstvo je tek obična izmišljotina, a Kleopatra baš i nije bila neka ljepotica...

Egipatska kraljica Kleopatra navodnom je ljepotom nadahnula mnoge umjetnike, pomutila pamet i Cezaru i Marku Antoniju, no novčići iz njezina doba pokazuju da ipak nije bila toliko prekrasna. Na njima je prikazana kao žena velika nosa, izbočene brade i tankih usana. I uz Tutankhamona se vežu mnogi mitovi, a jedan od njih je da su svi koji su ulazili u njegovu grobnicu umirali pod sumnjivim okolnostima. Zapravo je od 58 istraživača samo njih osmero umrlo u 12 godina, što opovrgava mit da je na njih bačeno prokletstvo.

Za stare Egipćane se govori i kako su zbog gradnje veličanstvenih piramida te složenih metoda mumificiranja bili opsjednuti smrću, no oni su time slavili život. Željeli su da im i na drugom svijetu bude tako lijepo kao za života, pa su zato u grobnicama imali različite predmete.

Piramide nisu gradili robovi

Nagađanja da su robovi sagradili piramide prvi je potaknuo grčki povjesničar Herodot u 5. st. pr. Kr. No dokazano je kako su do piramida bili pokapani njihovi graditelji, a ta čast nije mogla pripasti robovima. Graditelji su bili najvještiji obrtnici starog Egipta.

Nisu pokapali sluge sa sobom

Od njih 300-tinjak samo su dva faraona odredila da se nakon njihove smrti ubiju i sluge te pokopaju s njima. Umjesto slugu većina ih je ipak sa sobom u grob dala zakopati figurice slugu koje bi im trebale pomagati na drugom svijetu.

Hijeroglifi nisu opasne kletve

Mnogi vjeruju kako su hijeroglife izumili stari Egipćani, no njih su u Egipat donijeli osvajači iz zapadne Azije. Mit je i da hijeroglifi sadrže kletve i vradžbine, no većina ih je zapravo bezazlena te opisuje povijesne događaje.

Egiptologija nije ‘zaboravljena’

I dalje se pronalaze nova otkrića vezana uz stari Egipat. Tako je nedavno iz Velike piramide izvučen “solarni brod”, kojim je bog Sunca Ra išao u boj protiv boga tame Apepa.