U SAD-u je socijalno osiguranje nepoznanica, a za ljude bez posla život predstavlja noćnu moru na više razina. James Verone, jedan je od takvih Amerikanaca, no on je odlučio prevariti sistem.

Ako se država neće o njegovim najosnovnijim zdravstvenim potrebama neće pobrinuti milom, on je odlučio da će sistem natjerati da to učini. Ušetao je u banku u mjestu Gastonia u Sjevernoj Karolini, gurnuo službenici banke cedulju s natpisom 'Ovo je pljačka, molim Vas, dajte mi samo jedan dolar', prenose američki mediji.

Nakon toga sjeo je na udobnu sofu u banci i mirno čekao da policija odradi svoj dio posla. Iznos koji je 'opljačkao' je simboličan, no kazna kojoj se nadao nije.  Naime, u zatvoru je mogao zatražiti prijeko potrebnu liječničku pomoć, jer se država mora brinuti za zdravlje zatvorenika.

U zatvoru je dao i intervju, objašnjavajući kako se odlučio na 'pljačku' da bi riješio svoje zdravstvene probleme - izraslinu na prsima, dva slomljena diska kralježnice te problem s lijevom nogom. Zatvorski liječnik optužio ga je, kaže, da namjerno vara sistem. Verone je rekao da ako se preživljavanje tako zove, onda je kriv i za to.