ČESTO JE SPOMENEMO

Ustaljeni način da opišemo neku zabit ili daleko, osamljeno mjesto je da kažemo da se to mjesto nalazi "u Tunguziji". Međutim, mnogi nemaju predstavu o tome gdje se Tunguzija nalazi.

Na Instagram stranici Geoinsta podijeljena je mapa Evenkijskog rejona ili Evenkije koja je mnogima poznata po imenu Tunguzija. Nalazi se u sjeveroistočnom dijelu Krasnojarske Pokrajine u Rusiji.

Ova regija čije ime se u svakodnevnom govoru na području Balkana često spominje, poznata je po eksploziji koja se desila 1908. godina.

Tunguska eksplozija 1908. je naziv za nerazjašnjenu eksploziju koja se je dogodila u Rusiji, u Sibiru, u blizini rijeke Tunguske. Događaj se spominje i kao Velika Sibirska eksplozija. Pretpostavlja se da je asteroid pao i izgorio iznad toga područja.

Zbog eksplozije su stabla u krugu od 30 kilometara uništena i spaljena, a prozori i vrata u 65 km udaljenom mjestu Vanavara su popucali. Procjenjuje se da je događaj obuhvatio područje površine od 2.000 kilometara kvadratnih i uništio 60 miliona stabala.

Potom, 2019. u ovoj regiji pojavio se meteorit koji je dospio na naslovne strane svjetskih medija. Komad je pronađenu rijeci Podkamennaja Tunguska u blizini sela Učami u Krasnojarskom regionu.