Jedinstvena studija provedena na jednojajčanim blizankama dala je najbolji primjer koliko i kako botoks mijenja nečiji izgled lica.

Stručnjaci su žene pratili gotovo 20 godina, pri čemu je jedna primala injekcije botoksa dva do tri puta godišnje, a druga nije.

Prvi put su fotografirane 2006. godine, u dobi od 38 godina. Blizanka koja je redovito ubrizgavala botoks imala je osjetno glađu kožu i manje bora na licu. Na licu njezine sestre bile su uočljivije bore na čelu i oko usta.

Sljedeće fotografije nastale su 2012. godine kada su blizanke imale 44 godine. Lice blizanke koja nije išla na botoks tada je bilo podbuhlo, a čeljust šira. Obje su potvrdile da redovito koriste kremu za sunčanje, a nijedna nije na lice nanosila retinol. Važno je napomenuti i da su živjele na različitim stranama svijeta, sa značajno različitim razinama sunčeve svjetlosti. Blizanka koja nije išla na tretmane botoksa živjela je u Münchenu, gdje je prosječni UV indeks niži u usporedbi s Los Angelesom, gdje je boravila druga.

Bore nastaju kontrakcijom mišića lica. Istodobno, s godinama, smanjuje se proizvodnja kolagena i elastina, proteina koji koži daju strukturu i elastičnost. Koža postaje tanja, suša i teže zadržava svoj oblik, što dovodi do stvaranja bora.

Injekcije botoksa iznimno su popularne. Korištene su za više od 8.7 miliona kozmetičkih zahvata u SAD-u 2022. No, tretman nije bez rizika. Botoks može izazvati modrice, otekline i crvenilo na mjestu ubrizgavanja igle. Također, lice može poprimiti smrznuti izgled, a može doći i do spuštanja obrva ili kapaka. Ozbiljnije reakcije uključuju anafilaksiju, otežano disanje, glavobolju, pa čak i simptome slične gripi.