Da avioni mogu biti više od prevoznog sredstva pokazuju primjeri znatnog broja ljudi koji su odlučili renoviranjem bivših letjelica kreirati dom iz snova. Za one koji bi da isprobaju tek po neko noćenje u avionu postoji i niz hotela koji nude ove opcije.

Nakon što je izgubila kuću u požaru, Jo Ann Ussery imala je neobičnu ideju: živjeti u avionu. Kupila je stari Boeing 727 koji je bio namijenjen za otpad, otpremila ga na parcelu koju je već posjedovala i provela šest mjeseci renovirajući, radeći većinu posla sama.

Na kraju je imala potpuno funkcionalan dom s tri spavaće sobe, dvije kupaonice, pa čak i hidromasažnom kadom – gdje je nekada bio kokpit. Sve za manje od 30.000 dolara, ili oko 60.000 dolara u današnjem novcu.

Ussery – kozmetičarka iz Benoita, Mississippi – nije imala profesionalne veze sa avijacijom i slijedila je neobičan prijedlog svog zeta, kontrolora letenja. U avionu je živjela od 1995. do 1999. godine, kada je nepopravljivo oštećen nakon pada s kamiona koji ga je premještao na drugu lokaciju u blizini, gdje bi bio otvoren za javnost.

Iako nije bila prva osoba koja je ikada živjela u avionu, njeno besprijekorno izvođenje projekta imalo je inspirativan efekat.

Krajem 1990-ih, Bruce Campbell, inženjer elektrotehnike s licencom privatnog pilota, bio je zadivljen njenom pričom: "Vozio sam se kući i slušao radio i imali su priču Jo Ann, i bilo je nevjerovatno da nisam skrenuo s ceste jer sam se fokusirao u potpunosti na to. I sljedećeg jutra sam odlučio okrenuti broj".

Campbell sada živi u svom avionu – također Boeingu 727 – više od 20 godina, u šumama Hillsboroa, Oregon, prenosi CNN.

"Još uvijek 'stojim na ramenima' Jo Ann i zahvalan sam na dokazu koncepta", kazao je te istaknuo da se ne kaje: "Nikada ne bih živio u konvencionalnom domu. Nema šanse. Kada bi me Scotty uputio u unutrašnju Mongoliju, izbrisao moje otiske prstiju i natjerao me da živim u konvencionalnoj strukturi, uradio bih ono što moram da preživim – ali inače, to je avion za mene bilo kada".

Njegov projekat je koštao ukupno 220.000 dolara (oko 380.000 dolara u današnjem novcu), od čega je otprilike polovina bila za kupovinu aviona. Kaže da je avion pripadao Olympic Airwaysu u Grčkoj i da je čak korišten za transport posmrtnih ostataka vlasnika avio-kompanije, Aristotela Onazisa, 1975. godine.

Ispričao je kako je unutrašnjost bila posebno zastarjela te da je morao raditi na avionu nekoliko godina prije nego što je mogao živjeti u njemu.

Campbell često prima posjetioce i čak nudi besplatan smještaj u avionu, dok ljeti ugošćuje veće javne događaje sa zabavnim atrakcijama: "Umjetnici nastupaju na desnom krilu, gosti plešu ispred ili iza krila u šumi. Nije klasa Disneylanda – samo prenosivi separei sa različitim zanimljivostima i rekreacijom, ali je zabavno".

Joe Axline, koji posjeduje modele MD-80 i DC-9, a živi u MD-80 više od jedne decenije, planira renovirati DC-8 i opremiti ga prostorima za rekreaciju kao što su kino i muzička soba.

Postoje i drugi značajni primjeri aviona pretvorenih u kuće. Jedan od najranijih je Boeing 307 Stratoliner koji je nekada bio u vlasništvu milijardera i filmskog reditelja Howarda Hughesa, koji je potrošio bogatstvo na preuređenje unutrašnjosti kako bi ga pretvorio u "leteći penthouse".

Američki country pjevač Red Lane, koji je imao prošlost kao mehaničar aviona, živio je decenijama u preuređenom DC-8 koji je spasio sa otpada kasnih 1970-ih.



Oni koji žele prenoćiti tek noć ili dvije u kući u avionu imaju nekoliko opcija hotela - u Kostariki, hotel Costa Verde ima potpuno renoviran Boeing 727 – sa dvije spavaće sobe i terasom s pogledom na ocean. Također u Švedskoj, Jumbo Stay je hotel izgrađen u potpunosti unutar Boeinga 747, smješten na području štokholmskog aerodroma Arlanda.

Ako samo želite da se zabavite, postoji još jedan Boeing 747 koji se može unajmiti za događaje do 220 ljudi, na aerodromu Cotswold u Engleskoj, zapadno od Londona.