Nezaboravni prizori

Spektakularan i nestajuće rijedak "oblak duginog šala" zaslijepio je stanovnike Kine tokom zalaska sunca. Oblak jarkih boja ostavio je mještane zbunjenim svojim nadrealnim izgledom nakon što je uočen kako visi nisko na nebu.

Jedinstvena pojava snimljena je 21. augusta iznad kineskog grada Haikoua na južnom otoku Hainan. Videozapis na Twitteru pokazao je tamni, gomoljasti oblak na čijem je vrhu dugina kruna s vatreno narančastim, žutim i zelenim rubovima.

- Ovo su svakako neke vrlo upečatljive slike. Snimka prikazuje pileus (ili šal) oblak koji okružuje kumulusni oblak tamnije boje. Pileus oblaci su pomoćni oblaci koji se obično formiraju zajedno s kumulusima ili kumulonimbusima (gdje postoje jaka uzlazna strujanja) i budući da se pileus oblaci formiraju visoko u atmosferi, napravljeni su od kristala leda - rekao je Matthew Box, viši operativni meteorolog Daily Maila.

Pileus oblaci nisu uvijek tako šareni kao ovi u videu, ali stanovnici Haikoua počastili su se zadivljujućim primjerom koji visi nisko na nebu. Smatra se da su preteče loših vremenskih prilika, ali se također mogu formirati iznad planina, kao oblaci flammagenitus tokom vulkanskih erupcija.

Faktor