Traže novi naziv

Stanovnici jednog sela u Švedskoj traže promjenu imena mjesta u kojem žive jer su se umorili od cenzure na društvenim mrežama.

Selo se zove Fucke u Švedskoj, i vjerovatno mnogi sada shvaćaju zašto se ova riječ smatra nepristojnom, i zbog toga ispašta jedno nevino i predivno selo.

Vlasnici kuća iz sela navodno su se našli pod cenzurom kada su pokušavali da pišu o selu na Facebooku ili kada su objavljivali stvari za prodaju na internetu, piše Unilad.

To, naravno, ranije nije bio problem. Najraniji zapisi o selu Fucke potiču iz 1547. godine, prema Institutu za jezik i folklor.

Josefin Devine, istraživač na Institutu za jezik i folklor, rekao je za The Local da značenje imena Fucke "nije sasvim jasno".

- Postoji prijedlog da bi moglo značiti "komad zemlje u obliku klina", od starozapadno nordijske riječi fokka, ali to tumačenje ne objašnjava promjenu zvuka. Dakle, nejasno je! - dodao je.

U pokušaju da konačno mogu slobodnije objavljivati stvari na internetu, stanovnici sela su poslali zajedničku prijavu Nacionalnom zemljišnom zavodu Švedske za promjenu imena sela u Dalsro, što znači "tiha dolina".

Promjena imena bi gotovo sigurno riješila probleme cenzure, ali stanovnici će možda morati sačekati neko vrijeme jer promjene imena moraju razmotriti i Švedski odbor za nacionalnu baštinu i Institut za jezik i folklor prije nego što budu odobrene.

Faktor/unilad.co.uk